Vlada za izložbu Marine Abramović dala 660.000 evra, ostalo finansirali donatori

Kultura 22. jan 202013:08 > 13:13
AFP/Andrej Isaković

Retrospektivna izložba Marine Abramović "Čistač" u Muzeju savremene umetnosti, koju je podržala Vlada Srbije i nacionalna platforma "Srbija stvara", uspešna je afirmativna međunarodna promocija Srbije kao kulturne, inovativne i kreativne zemlje talentovanih ljudi, ocenjuje se u saopštenju Vlade Srbije.

Poseta od 76.000 ljudi iz Srbije i inostranstva, vanredno interesovanje domaćih i stranih medija, kao i ugledna imena iz sveta umetnosti koji su posetili Beograd, ukazuju da je izložba ostvarila najvažniji cilj, ocenila je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme „Srbija stvara“.

POVEZANE VESTI

Prema njenim rečima, ovako afirmativno medijsko praćenje izložbe, posebno u svetskim medijima, vredi jednako kao
višemilionska marketinška kampanja, a ima dalekosežnije efekte.

U izložbu „Čistač“, koja je trajala je od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine, uloženo je milion i 300 hiljada evra.

Od toga je Vlada Srbije, preko Ministarstva kulture i informisanja, izdvojila oko 660.000 evra, dok su ostatak finasirali više od 20 donatora i sponzora.

Zbog vioskog nivoa produkcije, samo u tehničku opremu uloženo je 300.000 evra. Važno je istaći da će ta oprema
ostati u Srbiji na korišćenje kulturnim i umetničkim institucijama, stoji u saopštenju Vlade Srbije.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu od prodaje ulaznica i suvenira zaradio je oko 240.000 evra, a upravo zbog
subvencija države, a na inicijativu Kabineta predsednice vlade Ane Brnabić, karte su koštale minimalnih 600 dinara, jer je ideja bila da se pristupačnom cenom omogući što većem broju građana da poseti izložbu, dodaje se u saopštenju.

„Osim što smo našoj publici omogućili da vidi Marinina dela, ova izložba uradila je mnogo više za Srbiju – mesecima se u javnosti polemisalo o umetnosti, svetski mediji prenosili su najpozitivnije utiske iz naše zemlje, mladi umetnici koji su učestvovali u realizaciji izložbe i performansima imali su priliku da se predstave i svojim autorskim delima“, izjavila je Ilić.

Ovo ulaganje se višestruko isplatilo i sada ostaje da smislimo kojim sledećim sličnim događajem ili kreativnim projektom da nastavimo ovaj pozitivan trend, zaključila je ona.