Završena izložba Marine Abramović u MSU

Kultura 20. jan. 202016:42 > 23:13
Podeli:
Izvor: N1

Retrospektivna izložba "Čistač” umetnice Marine Abramović, danas je, nakon šest meseci, završena izvođenjem zaključnih performansa u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Zbog velikog interesovanja muzej je danas radi do 22 sata, a ulaz je bio besplatan. I nekoliko sati pred zatvaranje, publika je u velikom broju obilazila postavku, a ispred MSU je bio red za ulazak.

Izložba „Čistač“ izabrana je od strane Njujork Tajmsa za jednu od 28 izložbi koje se moraju pogledati tokom 2019. godine, a Muzej savremene umetnosti zabeležio je rekordnu posećenost. Više od 70.000 ljudi došlo je da vidi rad konceptualne umetnice Marine Abramović.

POVEZANE VESTI

„Mislim da smo sada ispisali istoriju kulture Srbije sa ovom izložbom i mi smo fascinirani. Ta činjenica da Marina nije bila u Srbiji i u bivšoj Jugoslaviji 44 godine je mnoge intrigiralo. U međuvremenu, izrasla je u svetski poznatu umetnicu. Ono što ona predstavlja i ono što ona radi neke ljude ljuti i zbunjuje, ali to jeste umetnost. Mislim da su svi došli da vide šta je to Marina uradila i mislim da su otišli jako zadovoljni sa ove izložbe“, rekao je direktor muzeja Slobodan Nakarada.

Izložba „Čistač“ pokrenuta je 2017. godine i priređena je u šest evropskih gradova, od kojih je Beograd sedmi i poslednji. To je ujedno predstavljalo i povratak Marine Abramović u svoj rodni grad, kao i njenu prvu samostalnu izložbu u Beogradu posle više od četiri decenije.