Preminuo Kristofer Tolkin, sin autora "Gospodara prstenova"

Kultura 17. jan 202008:02 > 08:07
Reuters/Printscreen

Kristofer Tolkin (Christopher Tolkien), sin autora "Gospodara prstenova" DŽ.R.R. Tolkina, preminuo je u 95. godini, objavilo je Tolkinovo društvo, a prenosi CNN.

Tolkin je bio književni izvršilac svog oca, uređujući veliki deo autorovog dela objavljenog posmrtno, nakon njegove smrti 1973, uključujući „Silmarillion“.

Mnogi fanovi su upoznati sa Tolkinovim detaljnim mapama Srednje zemlje, gde se odigrava radnja „Gospodara prstenova“, koju su čitaoci godinama spominjali dok su putovali pored hobita Froda Baginsa u njegovoj težnji da uništi Prsten.

„Kristofertova predanost delima njegovog oca pomogla je u objavi desetina publikacija, a njegov vlastiti rad kao akademik u Okfordu pokazuje njegovu sposobnost i veštinu naučnika“, izjavio je u izjavi predsedavajući Tolkinovog društva Šon Ganer. „Izgubili smo titana i mnogo će nam nedostajati“, dodao je.

Rođen 21. novembra 1924. u Lidsu, u Engleskoj, Kristofer Tolkin odrastao je u Okfordu. Prema Tolkinovom društvu, on se pridružio Kraljevskim vazduhoplovnim snagama tokom Drugog svetskog rata i bio je stacioniran u Južnoj Africi. Bio je akademik i predavač na Univerzitetu Okford.

Ali Tolkin je bio najpoznatiji kao vrhunski stručnjak za očev rad i vere koja je pratila taj rad.

Nakon očeve smrti, Kristofer je počeo da radi na očevim rukopisima i pomogao da se objavi „Silmarillion“, koji utvrđuje poreklo Srednje zemlje i njenih ljudi. Nastavio je da uređuje druge Tolkinove priče do 2018. godine.