Zatvor za bivšeg direktora banke zbog krijumčarenja Pikasove slike

Kultura 16. jan 202016:28 > 16:30
French Customs

Španski sud osudio je bivšeg direktora banke na 18 meseci zatvora zbog krijumčarenja slike Pabla Picasa, jednog od najpoznatijih umetnika 20. veka.

Sud je bivšem čelniku Bankinter banke Haimeju Botinu izrekao novčanu kaznu od 52,4 miliona evra, a doneo je i odluku da slika ostane u vlasništvu države.

Tim španskih policijskih eksperata je 2015. godine odleteo na francusko ostrvo Korziku, kako bi pronašli Picasovo remek-delo „Glava mlade žene“, čija se vrednost procenjuje na 24 miliona evra.

Sliku je posedovao Botin, brat Emilija Botina, bivšeg direktora španske bankarske grupacije Santander, koji je preminuo 2014. godine.

Francuske vlasti saopštile su da su obaveštene o pokušaju krijumčarenja nagrađene slike iz Španije brodom.

Navode da je uljana slika iz Picasovog „roze perioda“ zaplenjena nakon što je utvrđeno da kapeten broda nema potvrdu za njen prevoz.

Policija je na brodu pronašla dokument na španskom koji potvrđuje da je delo od „društvene koristi“ i da ne može preći granicu bez dozvole nadležnih organa.

Španske vlasti sliku smatraju nacionalnim blagom iako je bila u privatnom vlasništvu, jer je redak primer uticaja drevne Iberijske umetnosti na Picasa, koji ju je naslikao tokom boravka u malom planinskom selu u Pirinejima.