Rekordna poseta MSU tokom "Čistača", a kako će muzej posle Marine…

Kultura 14. jan 202017:51 > 17:52
N1

Izložba "Čistač" konceptualne umetnice Marine Abramović, broji sitno do zatvaranja. Izložba je prema rečima V.D. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodana Nakarade, prošla više nego uspešno, ali budžet koji je muzeju dodelilo Ministarstva kulture ocenjuje kao nedovoljan. Pita se, da li to ministarstvo smatra da je "dovoljno zarađeno od Marinine izložbe".

„Izložba Čistač je izabrana od strane Njujork Tajmsa za jednu od 28 izložbi koje se moraju videti u 2019. godini“, rekao je Nakarada.

Više od 62.000 posetilaca, 1728 članaka o izložbi, 18 miliona dinara zarade, rekordna poseta muzeju, iskorišćena sredstva od milion i 300 hiljada evra i stavljanje Beograda na umetničku mapu sveta.

POVEZANE VESTI

Marina Abramović i pre svog pojavljivanja isprovocirala je mnoge, ali ne i Ministarstvo kulture da Muzeju savremene umetnosti dodeli veći budžet za 2020. godinu.

„Na neki način imam svoj neki utisak da institucije koje dobro rade se na neki način i kažnjavaju. Mislim da se to odrazilo na ovaj budžet za 2020. godinu, imajući u vidu da smo na primer za osiguranje izložbi dobili nula dinara, što na neki način pokazuje odnos prema nama kao instituciji, ali sam sa druge strane vrlo ponosan što smo ipak ovu instituciju zaštitili i što je ostala autentična“, dodao je Nakarada.

A kako posle Marine? Muzej će ove godine morati da se prilagođava budžetu, pa nećemo gledati velike projekte poput ovog. Ipak, očekuju nas retrospektivne izložbe vajara Mrđana Bajića i fotografkinje Goranke Matić kao i otvaranje teme brige o matičnosti kroz postavku „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019. godine“.

„To je nešto što je, ja mislim, naša osnova delatnost i mislim da je dobro da se naglasi da će ova izložba biti povezana i sa ostalim osnovnim delatnostima muzeja, a to su procesi digitalizacije koje radimo u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i sa revizijama zbirki“, kazao je Zoran Erić, šef kustosa MSU.

Kako je u velikom stilu Marina Abramović otvorila izložbu u cik zore, muzej će poslednjeg dana trajanja postavke, 20. janura, biti otvoren do 22 časa, a sve posete toga dana biće besplatne.