Ministarstvo negira tvrdnje MSU da je "kažnjen" nakon uspešne izložbe

Kultura 14. jan. 202015:55 > 15:57
Podeli:
Izvor: AFP/Andrej Isaković

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da nisu tačne tvrdnje, koje je izneo vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodana Nakarade, da Ministarstvo ustanove koje dobro rade kažnjava smanjivanjem budžeta za 2020. godinu.

U saopštenju se ističe da je rok za konačno određivanje budžeta ustanova kraj januara ove godine, a da je „opštepoznata činjenica“ da Ministarstvo ne kažnjava nikoga, pa ni ustanove kulture čiji je osnivač.

„Takva izmišljotina direktora Nakarade je za žaljenje“, istaklo je Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da izvršenje budžeta Muzeja savremene umetnosti u 2019. godini iznosi 92,98 odsto, što je manje od drugih ustanova, poput Narodnog pozorišta 98,5 odsto, Galerije Matice srpske 96,4 odsto, Arhiva Srbije 98,41 odsto i Filmskih novosti 98,75 odsto.

Ministarstvo je istaklo da kada Nakarada govori o tome ko je finansirao izložbu Marine Abramović treba da zna da „država nije neki amorfni i nevidljivi entitet, već da, preko Ministarstva, finansira ustanove kulture i njihove programe i izložbe“.

U saopštenju se dodaje da Muzej ne može očekivati da ima budžet na nivou iz prošle godine, jer se tako velika i zahtevna izložba, kao što je „Čistač“ Marine Abramović, ne dešava često i ne može biti razlog za traženje istih finansijskih sredstava svake godine.

„Nakadarada ne uzima u obzir da su zbog te značajne izložbe prošle godine umanjena sredstva drugim važnim ustanovama kulture“, istaklo je Ministarstvo.

Dodaje se da „zarada“ Muzeja čini manje od 15 odsto od ukupne cene izložbe.

U saopštenju se podseća da je Ministarstvo 20. marta prošle godine dostavilo Vladi predlog za imenovanje novog direktora Muzeja, na osnovu rezultata konkursa i mišljenja Upravnog odbora te ustanove, koji je i sproveo konkurs.

Na pitanje zbog čega direktor koji je izabran na konkursu još nije imenovan, v.d. direktora Nakarada odgovor mora da potraži na drugoj adresi, a ne u Ministarstvu kulture i informisanja“, navodi se u saopštenju.

Nakarada je rekao danas da je izložbu Marine Abramović videlo oko 62.000 posetilaca, da je koštala oko 1,3 miliona evra i da je MSU ostvario prihod od 18 miliona dinara, što je možda rezultiralo „kažnjavanjem“ u vidu smanjenja budžeta za rad Muzeja u 2020. godini.