Festival u Italiji gde muzičari sviraju na instrumentima napravljenim od leda

Kultura 10. jan 202019:22 > 19:37
Izvor: REUTERS/Yara Nardi

Publika na jednom italijanskom koncertu s instrumentima od leda mora da se obuče za arktičke uslove jer se koncert održava u iglou na vrhu glečera.

Ice Music Festival održava se u posebno sagrađenom iglou s 300 mesta za sedenje, smeštenom na 2600 metara nadmorske visine, na severnotalijanskom glečeru Preseni koji se topi zbog globalnog zagrejavanja.

Spektakularni glečer je u opasnosti. Od 1993. izgubio je više od trećine volumena i leti se mora prekrivati termalnim prekrivačima kako bi se sprečilo njegovo dalje topljenje.

„Presena je poslednji glečer na Alpima ispod 3000 metara visine… Još smo mogli sagraditi ovaj iglo… ali ako se klima promeni, nećemo moći da doživimo ovakvo iskustvo“, rekao je Mišel Bertolini, portparol obližnjeg skijališta.

Izvor: REUTERS/Yara Nardi
Izvor: REUTERS/Yara Nardi
Izvor: REUTERS/Yara Nardi
Izvor: REUTERS/Yara Nardi
Izvor: REUTERS/Yara Nardi

Organizatori su ‘koncertnu dvoranu’ gradili više od dva meseca. U njoj će se od januara do kraja marta održati 54 koncerta, od džeza do popa, kao i klasične i tradicionalne muzike.

Izgradnja instrumenata od leda bila je jednako složena.

Međutim, muzičari uspevaju da ostave utisak da im nije teško da sviraju pred publikom u skijaškim odelima i na temperaturama koje se kreću oko nule.