Novosadsko Pozorište mladih može postati beskućnik, stigao nalog za iseljenje

Kultura 06. jan 202018:28 > 19:35
N1/arhiva

Novosadsko Pozorište mladih, koje nosi i titulu najstarijeg lutkarskog pozorišta na Balkanu, moglo bi ostati bez doma posle skoro devet decenija i to u godini kada Novi Sad dočekuje titulu evropske prestonice kulture. Na njihovu adresu stigao je nalog za iseljenje od Sokolskog društva Vojvodina, kom je sud 2017. vratio zgradu u centru grada. Do takve situacije dovelo je ćutanje gradskih vlasti i potpuno ignorisanje poziva na dogovor, za N1 kažu u Sokolskom društvu, dok u Pozorištu očekuju razrešenje situacije.

Dekoracija je praznična, ali razloga za slavlje najstariji lutkarski teatar na Balkanu trenutno nema. Iz gradske blagajne nije izdvojen dodatni novac za produženje zakupa u prostoru koji im je dom skoro 90 godina. Kada je 2017. na scenu stupilo Sokolsko društvo kao vlasnik zgrade, pozvani su da plaćaju rentu. Zašto ih sada pozivaju da se do kraja februara isele, rasvetljava direktor pozorišta Mihajlo Nestorović – zato što nije došlo do konkretnijeg razgovora između novog i starog vlasnika, odnosno između „sokola“ i Grada.

N1

„Došlo je do toga da je Sokolsko društvo Vojvodine ili kako se već zove, tražilo povišicu kirije, da se tako izrazim, od 50-60 odsto na godišnjem nivou, što je, pretpostavljam, u ovom trenutku bilo neprihvatljivo za gradsku kasu“, kaže Nestorović.

Bez odobrenja Grada, on nema pravo da potpiše novi ugovor, pa se tako dogodilo da je stari istekao, te da pozorištu preti iseljenje. Iako je, zbog godina neulaganja, zrelo za veliku rekonstrukciju, Nestorović se nada ostanku na istoj adresi.

„Sastanci i dogovori su u toku. Ja sam optimista da ćemo mi to brzo da rešimo. Brzo ćemo doći do rešenja“, očekuje on.

Za Pozorište mladih prihvatljivo je jedino rešenje koje donosi pravnu sigurnost. Zbog toga imaju dva predloga. Jedan je da daske koje su im dom već skoro 90 godina, Grad zakupi i za čitav naredni vek, a drugo da otkupi deo zgrade koju je 2017. izgubio. Iz Grada imaju obećanje da će problem biti rešen, ali još ne i na koji način.

Do 2010. nosilac prava korišćenja ovog spomenika kulture bilo je Sokolsko društvo. Te godine korisnik postaje Grad, a oni zakupci, da bi se situacija preokrenula 2017. kada im je zgrada sudskim putem vraćena. Da povećaju kiriju, bili su primorani jer ih Grad od prošle godine posmatra kao privredno društvo obavezno da plaća porez na imovinu, objašnjava predsednik Sokolskog društva Vojvodina, Miroslav Kovačev.

„Jednostavno, nemoguće je investiciono održavati objekat koji mi ne koristimo sa sredstvima koji su prvobitno bili ugovorom vezani“, ističe on.

N1

Ni na jedan od dopisa koje su u protekle dve godine uputili pozorištu, odgovor, kažu, nije stigao, pa su uputili i onaj poslednji – za iseljenje.

„Kao čovek, naravno da mi je bilo jako teško da pošaljem takav dopis, jer je to lutkarsko pozorište u koje sam ja išao i gledao, pa i moja deca isto… Veoma je teško, ali smo, nažalost, dovedeni u tu situaciju kada s nekim pregovarate godinu dana, a nemate ‘feedback’ nijednog trenutka“, kaže Kovačev.

Čak ni sada nemaju informaciju da su sastanci i dogovori u toku. Bez odgovora ostalo je i naše pitanje o tome kako buduća evropska prestonica kulture planira da reši stambeno pitanje najstarijeg lutkarskog teatra na Balkanu.