Fotografiju godine biraju fotografi iz Srbije, BiH, Slovenije…

Kultura 31. dec 201919:27 > 19:41
AFP, REUTERS

Dokumentarni fotografi iz regiona birali su za N1 fotografije koje su po njihovom izboru obeležile proteklu godinu.

Reuters/Danish Ismail
REUTERS/Jon Nazca
Reuters/Simon Dawson
REUTERS/Ivan Alvarado
Reuters/Toby Melville
CARL DE SOUZA / AFP
Horhe Silva / Reuters
REUTERS/Marko Djurica
Reuters / Ibraheem Abu Mustafa
Green peace

Za fotografa agencije AFP Andreja Isakovića (Srbija) to je fotografija iz Brazila, načinjena tokom požara u Amazoniji. Autor fotografije farmera i njegovog psa koji hodaju kroz zgarište je Karl de Souza.

„Ova jaka fotografija pokazuje sav nemar savremenog društva na prirodu čiji smo svi neraskidivi deo“, rekao je Isaković o ovoj fotografiji.

CARL DE SOUZA / AFP

„2019. godinu, tj njenu drugu polovinu, obeležili su protesti građana od Santijaga, La Paza, Bejruta, Hong Konga, Barselone, Pariza, pa do Beograda“, ocenjuje fotograf Rojtersa Marko Đurica (Srbija). 

Njegov izbor je zato fotografija sa protesta protiv vlade Čilea 4. novembra, čiji je autor njegov kolega Horhe Silva.

Horhe Silva / Reuters

Dokumentarni fotograf Midhat Poturović (BiH) izdvojio je fotografiju migranata u kampu Vučjak.

„Ovu godinu su za mene obeležile fotografije migranata i izbeglica u BiH. Od svih fotografija koje sam video, a koje ukazuju na nehumane uslove u kojima žive migranti i izbeglice, većina je snimljena tokom dana u kampu Vučjak. Ova fotografija se izdvaja i tera na razmišljanje kako je tim ljudima tokom noći, kada su temperature puno niže„, naveo je on.

REUTERS/Marko Djurica


Fotograf Voranc Vogel (Slovenija) izdvojio je fotografiju Sajmona Dosona, kao ilustraciju Bregzita.

„Definitivno je događanje oko Bregzita bila jedna od centralnih tema u 2019. Situaciju je u političkoj kampaniji najbolje iskoristio Boris Džonson, koji je u kompleksnosti situacije prstom neprestano pokazivao na jedan i jedini cilj – Bregzit. Uz ovakvu populističku kampaniju nije obratio pažnju na ostale probleme Velike Britanije ili na to šta će se u zemlji dogoditi pošto se dostigne – Veliki cilj“, naveo je taj slovenački fotograf.

Reuters/Simon Dawson

Za dokumentarnog fotografa Marka Risovića, iz fotokolektiva Kamerades, (Srbija), jedna od najboljih fotografija protekle godine nastala je u pojasu Gaze.

„Rat je još jedan u nizu besmislenih izuma čovečanstva. Potreba za ubijanjem drugih pripadnika sopstvene vrste usled najnizih i često iracionalnih pobuda svojstvena je samo ljudima. Ponekad, u haosu ratnih razaranja, pojavi se naznaka normalnog života koja predstavlja seme nade za čovečanstvo. Ova fotografija se može čitati na mnogo različitih načina, ali njena osnovna poruka je nedvosmislena – život će uvek pronaći put ka svetlosti, ma koliko nemoguće to ponekad izgledalo“.

Reuters / Ibraheem Abu Mustafa

„Na pragu 2020. čini se da živimo u distopijskoj budućnosti, umesto apokaliptičnoj sadašnjosti. Da parafraziram Aristotela – nije isto biti dobar (ispravan) čovek i dobar (poslušan) građanin“, rekao je fotograf Nemanja Jovanović (Srbija) objašnjavajući svoj izbor fotografije čiji je autor Ivan Alvarado. Fotografija je nastala tokom protesta protiv vlade u Čileu.

REUTERS/Ivan Alvarado

Fotograf Vladimir Živojinović (Srbija) odabrao je fotografiju sa festivala u Pamploni, autora Jona Naske.

REUTERS/Jon Nazca