Vlajčić: I u najtežim vremenima umetnost i kultura opstaju

Kultura 31. dec. 201917:03 > 17:04
Podeli:
Izvor: N1

Vremena su teška, vidimo šta se događa, ali istorija civilizacije pokazuje da i u najtežim vremenima umetnost i kultura opstaju, rekao je filmski kritičar Milan Vlajčić govoreći o kulturnim događajima koji su obeležili godinu.

„To može delovati cinično, ali ono što mi imamo da ponudimo svetu to je kultura, kao i sport, dodao je on.

Kada govorimo o bioskopu, kako je ocenio kritičar, prošlu godinu obeležio je povratak publike u bioskopske dvorane.

„Imamo sjajne festivale, poput Sedam veličanstvenih, FAF-a, dokumentarni film je dobio svoju publiku“, istakao je gost Dana uživo.

On je govorio i o serijama i filmovima koji su obeležili godinu iz Srbije, regiona i sveta, ocenjujući da su među najboljim ostvarenjima filmovi čiji su autori žene.

„Iznenađenje je da je Marina Abramović uopšte došla u Srbiju, a ne to kakve je odjeke njena izlozba izazavala“, kazao je.

Govoreći o inicijativi „Jedan odsto za kulturu“ on je rekao da su najave o većim izdvajanjima za kulturu – prazne priče i obećanja od kojih nema ništa.

Vlajčić je, osvrćući se i na dodelu Nobela za književnost Peteru Handku kazao da je u Srbiji oko tog slučaja stvorena „idiotska atmosfera“.

„Najveći radikali, najveci mrzitelji srpstva, koji su devedestih navijali da se Srbi upropaste, oni brane Hadkea, od čega – nije mi jasno. On je svoj moralni lik ukaljao time što je nas branio od zapada.. Ali stvorena je jedna gnusna atmosfera“, ocenio je on.