Najnovije delo uličnog umetnika Benksija izloženo u Vitlejemu

Kultura 22. dec. 201919:51 > 19:56
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

Najnovije delo misterioznog uličnog umetnika poznatog pod imenom Benksi izloženo je baš pred proslavu Božića u Vitlejemu, biblijskom gradu na Zapadnoj obali, u kojem se po hrišćanskoj tradiciji rodio Isus.

Nazvano „Ožiljak Vitlejema“ Benksijevo delo predstavlja rođenje Isusa ispred zida koji je Izrael podigao da se odvoji od Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.

Na zidu je rupa od metka u obliku zvezde.

To delo je izloženo u takozvanom „Zazidanom hotelu“ u Vitlejemu u kojem su izloženi i drugi radovi istog umetnika.

Direktor hotela Visam Salsa rekao je da je britanski umetnik nedavno poslao svoje novo delo u hotel.

„Vidimo da je tamo ožiljak. Rupa u zidu odražava zid i život u Vitlejemu“, rekao je direktor.

Hotel s pogledom na betonski zid visok osam metara sarkastično se hvali da ima „najgori pogled na svetu“.

Otkako je otvoren 2017. godine postao je privlačan za turiste.

„Benksi pokušava da podseti svet da narod Vitlejema odakle je potekao Božić ne slavi taj praznik kao ostatak sveta“, rekao je direktor hotela.

Izrael je početkom dvehiljaditih godina podigao barijeru prema Zapadnoj obali, koja se delimično sastoji od betonskog zida, a uglavnom od žičane ograde i rovova, tvrdeći da tako sprečava samoubice bombaše da dođu na izraelsku teritoriju.

Zid okružuje veći deo Vitlejema. U nedelju su turisti masovno došli u „Zazidani hotel“ da vide scenu rođenja i druga dela uličnog umetnika u sklopu posete Vitlejemu u jeku praznika.

Britanski umetnik koji pažljivo nastoji da ostane anoniman navodno se nekoliko puta ranije pojavio na palestinskim teritorijama, uključujući pojas Gaze.

Veruje se da je on autor dela koji prikazuje devojčicu nacrtanu na zidu kako leti uvis držeći balone.

U pojasu Gaze Benksi je nacrtao četiri murala uključujući jedan na ruševinama zgrade uništene 2014. godine, u ratu Izraela i Hamasa.