Kalemegdan među 14 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope

Kultura 10. dec 201912:54 > 12:59
Pixabay

Beogradska tvrđava je među 14 odabranih ugroženih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope koji su ušli u uži izbor za Program "Sedam najugroženijih" 2020. koji sprovode Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke uz podršku Evropske komisije, saopštila je Evropa Nostra.

U saopštenju stručnog panela Evropa Nostre i Instituta Evropske investicione banke navodi se da bi „sprovođenje štetnog projekta izgradnje žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće drastično ugrozilo integritet i autentičnost Beogradske tvrđave, lokaliteta koji nije samo simbol Beograda, već spomenik od izuzetnog značaja za Srbiju“.

Na listi ugroženih lokaliteta se nalaze i Narodno i eksperimentalno pozorište u Tirani, Karas – tradicionalne posude i tehnike pravljenja vina u Jermeniji, Koranšat manastir u Jermeniji, Zamak Jezeri u Češkoj, Plivački centar Tapiola u Finskoj.

Na listi su Zamak Samecano u Italiji, Arheološki park Sibaris u Italiji, Kuća Ivike u Holandiji, Y-blok u Oslu, Zombierki elektrana u Poljskoj, Plečnikov stadion u Ljubljani, Depo metroa Kvatro Kaminos u Španiji i Egipatska tržnica u Glazgovu.