Vukosavljević: Decentralizacija mora da postane održiv i realan princip države

Kultura 05. dec 201923:36 > 23:42
Izvor: N1

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je svečano otvorio izložbu "Dijalog" u Galeriji "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici i ocenio da ta izložba predstavlja "otelotvorenje principa decentralizacije srpske kulturne politike".

„Taj princip, o kome se mnogo govori, ali nedovoljno radi, mora da postane održiv, realan i svakodnevni princip ove države“, poručio je Vukosavljević u Sremskoj Mitrovici. 

Kako se navodi u saopštenju, Vukosavljević je naveo da je izložba „Dijalog“ priča o istoriji srpskog modernog slikarstva.

„Reč je o dubokoj simbolici standardnih motiva koji sadrže životodavne korene srpske kulture koji predstavljaju trajne izvore inspiracije umetnicima i stvaraocima u svim oblastima“, rekao je ministar. 

Izložba predstavlja izraze četiri umetnika: Lazara Vozarevića, Aleksandra Tomaševića, Mire Brtke i Milene Čubraković koji su po geometrijskom jeziku sličnih inspiracija i ideja i koje, kako je kazao ministar, sa pravom smatramo nosiocima savremenih tendencija u srpskoj modernoj umetnosti 60-ih godina 20. veka.

Izložba je prošlog meseca otvorena u Nacionalnoj galeriji u Beogradu, a od večeras biće predstavljena u proširenom izdanju u Legatu jednog od umetnika, učesnika izložbe Lazara Vozarevića u Sremskoj Mitrovici.