Izabrano idejno rešenje za novi dom Ansambla "Kolo" u Karađorđevoj

Kultura 06. nov. 201914:00 > 14:04
Podeli:
Izvor: eKapija/Zabriskie

Prvu nagradu na arhitektonskom konkursu za idejno rešenje nove zgrade Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo", odneo je mladi šestočlani tim arhitekata projektanskog biroa Zabriskie iz Beograda, predvođen arhitektom Milkom Gnjatom, prenosi eKapija. Prema idejnom rešenju koje su osmislili stalna adresa Ansambla Kolo, biće na mestu bivše Đumrukane u Karađorđevoj ulici 13.

Izgradnjom nove zgrade, rešio bi se problem Ansambla, budući da se njihov rad od nastanka odvija u privremenim prostorima, podseća eKapija. Ovaj namenski prostor bi tako trebalo da zadovolji kako aktuelne, tako i potrebe budućeg razvoja ove institucije. Izgradnja kuće za „Kolo“ mogla bi da počne krajem 2020. ili početkom 2021. godine.

Izgradnja kuće za „Kolo“ mogla bi da počne krajem 2020. ili početkom 2021. godine.

Kako u birou Zabriskie kažu za eKapiju, lokacija Kosančićevog venca je od izuzetnog značaja kao simboličko mesto prepoznavanja Beograda, pa je osnovna ideja rešenja „programiranje prostora i ambijenata koji bi funkcionisali u pravom smislu reči kao Venac baštine“ kako je ovaj projekat i nazvan.

„Osim davanja inovativnog odgovora na programski zadatak koji je bio veoma kompleksan ali kvalitetno definisan, cilj koji smo postavili je uklapanje objekta u kontekst grada pa je objekat koncipiran kao nastavak javnog prostora Kosančićevog venca“, kažu za eKapiju.

Ono što je biro Zabriskie odvojilo od ostalih učesnika konkursa, jeste rešenje spoljnje scene, koja se fizički nastavlja na zatvorenu scenu, a koju je po potrebi moguće povezati.

„Zahvaljujući otvorenosti staklene fasade objekta i isticanju velike scene u unutrašnjosti, korišćenjem crvene boje koja se tradicionalno vezuje za teatarski prostor napravljena je veza sa objektom Đumrukane na simboličkom nivou, jer je Đumrukana u jednom periodu funkcionisala kao prvi scenski prostor grada Beograda. Sa aspekta osmišljavanja objekta ansambla Kolo, cilj nam je bio koncipirati takav način funkcionisanja koji bi Ansamblu omogućio istraživanje novih načina prezentacije tradicije kao i načina komunikacije sa publikom. To je praktično značilo postići izrazitu multifunkcionalnost prostora i naročito transformabilnost glavne scene ali i otvorenost funkcionisanja objekta“, kažu iz studija Zabriskie.

3D prikaze pobedničkog rešenja i detaljniji opis projekta studija Zabriskie pogledajte na portalu eKapija.