Galerija "Novembar" na Artissima sajmu savremene umetnosti u Torinu

Kultura 31. okt. 201911:15 > 11:17
Podeli:
Izvor: Promo

Galerija "Novembar" prva je galerija iz Srbije koja će biti predstavljena na ovogodišnjem sajmu savremene umetnosti Artissima koji se održava u Torinu od 1. do 3. novembra.

Galerija će na sajmu predstaviti radove tri mlade umetnice: Ivane Bašić, Marije Avramović i Selme Selman i to u okviru sekcije New Entries, na kojoj se predstavljaju galerije koje su nove i postoje manje od pet godina.

Galerija Novembar predstaviće i rad NO SPACE umetnice Selme Selman koji je deo projekta Artissima Telephone. Cilj projekta je da preko analognog telefona kao sredstva umetničkog izraza ispita društvene odnose i savremenu opsesiju digitalnim uređajima.

Kada je reč o autorima koji će biti predstavljeni, tri umetnice vezuje poreklo i odrastanje na Balkanu kao i stručno usavršavanje i trenutni rad u svetskim metropolama.

Ivana Bašić u izloženim radovima od voska, čelika, bronze i silikona gradi hibridne forme od korporealnih materijala ispituje granične prostore između života i smrti, realnosti i fikcije.

Selma Selman, s obzirom da je romskog porekla, koristi lično iskustvo diskriminacije da preispita društvene predrasude i licemerje.

Marija Avramović specifična je po tome što na njenim slikama nema ljudi, pa tako elementi arhitekture, bazeni, biljke sami stvaraju osećaj odsustva, melanholije, tišine i prolaznosti.

Artissima je najznačajniji italijanski sajam savremene umetnosti koji istaknute stručnjake i galerije širom sveta povezuje u međunarodno umetničko tršište.

Istovremeno, pored umrežavanja i prodaje, sajam ima za cilj da izborom galerija podstakne eksperimentalni pristup u umetnosti.

Svake godine na sajmu učestvuje preko 200 galerija iz celog sveta.