Ogromno interesovanje za Beogradski džez festival, još malo ulaznica u prodaji

Kultura 21. okt 201916:29 > 16:31
Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je 35. izdanje Beogradskog džez festivala od 22. do 27. oktobra, istakavši da je grad ove godine za tu manifestaciju obezbedio 16 miliona dinara, što je gotovo polovina budžeta festivala, koji iznosi 33 miliona.

„Džez festival je jedna od najstarijih manifestacija čiji je osnivač grad Beograd. Cilj nije samopromocija džeza, već postoji obrazovna dimenzija. Trudimo se da festival edukuje publiku zbog čega se cene karata ne menjaju već nekoliko godina i daleko su od ekonomskih“, rekao je Vesić na konferenciji za novinare, preneo je Beoinfo.

Vesić, koji je i predsednik Odbora Beogradskog džez festivala, istakao je da je budžet ovogodišnjeg festivala veći nego prošle godine i podsetio da deo novca obezbeđuju i stalni partneri – kulturni centri, ambasade, donatori i sponzori, koji takođe daju svoj doprinos i stalni su partneri ove manifestacije.

„Umesto pet, ove godine festival će trajati osam dana, uz šest redovnih dana programa i skoro 30 koncerata“, rekao je Vesić.

On je naglasio da festival ove godine prvi put „izlazi“ iz Beograda, jer će jedan koncert bitiodržan u Novom Sadu.

Vesić je istakao da će ovogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala početi izložbom koju će otvoriti sekretar za kulturu Ivan Karl.

Karl je ocenio da je ovogodišnje izdanje festivala prelomno zbog izlaska izvan okvira Beograda i zato što se održava dva dana duže.

„Činjenica je da se ulaganja iz budžeta iz godine u godinu uvećavaju i da se pojačava organizacija, ujedno se regrutuje mlađa publika kako bismo na duže staze mogli da negujemo dobar ukus. S tim u vezi i politika cena ulaznica, na čemu se instistira, jeste društveno i kulturno odgovoran zadatak jer pomaže da veći broj, posebno mladih ljudi, može da uživa u džezu“, istakao je Karl.

Umetnički direktor festivala Vojislav Pantić je istakao da su se potrudili da ovo izdanje festivala bude još bolje od prethodnih, kao i da, pored ostalog, dovedu u Beograd nekoliko istinski velikih zvezda i imena svetskog džeza.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograd Nenad Dragović istakao je da će na 35.Beogradskom džez festivalu učestvovati oko 150 izvođača, kao i oko 50 predstavnika internacionalne džez zajednice – novinara, kritičara i fotografa.

Svi trodnevni vaučeri za „Kombank dvoranu“ su rasprodati, 80 odsto pojedinačnih ulaznica je prodato, dok je u prodaji još nekoliko kompleta za ceo glavni program.