Predstavljen "Beogradski parimejnik", jedan od najstarijih srpskih rukopisa

Kultura 17. okt 201922:47 > 22:57
Tanjug/ Dragan Kujundžić

Fototipsko izdanje "Beogradskog parimejnika" koji je napisan u raškoj oblasti u prvoj četvrtini XIII veka, predstavljeno je u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Parimejnik koji sadrži odlomke iz Starog zaveta, najstarija je knjiga u vlasništvu Narodne biblioteke Srbije i jedan od najstarijih sačuvanih srpskih rukopisa.

Upravnik Narodne bibiloteke Srbije Laslo Blašković je rekao da je igrom slučaja i ironijom sudbine sačuvan, jer je 1914. ukraden iz Narodne biblioteke, te je tokom nemačkog bombardovanja 6. aprila 1941. bio na sigurnom.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević naveo je da je u pitanju jedan član trijade sačuvanih kodeksa najranije srpske pismenosti.

„Uskoro ćemo našem najznačajnijem srednjovekovnom rukopisu, Miroslavljevom jevanđelju, priključiti 166. list. U saradnji sa Ruskom Federacijom postigli smo dogovor da se u razumnom kompromisu nedostajući deo srpskog kulturnog jezgra vrati svojoj kući. To je velika stvar u simboličkom smislu i predstavlja jedno zaokruživanje mozaika koji čine naši najstariji dokumenti. Vukanovo jevanđelje nalazi se u biblioteci u Sankt Peterburgu, tamo se čuva na doličan način“, naveo je Vukosavljević.