Nobel Handkeu podelio BiH: Dodik čestita, Džaferović i Komšić protestuju

Kultura 11. okt 201911:22 > 11:30
Podeli:
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu na Nobelovoj nagradi za književnost, naglasivši da je priznanje koje je dobio dokaz da pravda nije u potpunosti izgubljena.

Kako prenosi Srna, Dodik je naveo da je „kao i svi građani Republike Srpske, sa oduševljenjem primio vest da je Handke dobitnik najprestižnije svetske nagrade za književnost“ koju je, kako je ocenio, i zaslužio.

POVEZANE VESTI

„Posebna osećanja i poštovanje prema Vama, pored književnog dela, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svetu ćutali, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji“, naglasio je Dodik u čestitki.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović s druge strane je kao „sramnu i skandaloznu“ ocenio odluku o dodeli Nobelove nagrade Peteru Handkeu, koji je od 1992. do 1995. opravdavao ratne zločine u BiH i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Sramotno je da je Nobelov komitet olako prešao preko činjenice da je Handke opravdavao i stajao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršilaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za najteže ratne zločine uključujući genocid“, navodi se u saopštenju koje je prenela Fena.

Džaferović je dodao da Handke nije pokazao ni najmanji znak pokajanja niti je pružio izvinjenje žrtvama genocida, silovanja, logora i drugih zverskih zločina, kao da on i do danas negira istinu o genocidu u Srebrenici i tvrdi da su građani Sarajeva tokom opsade inscenirali pokolje.

Nezadovoljstvo je izrazio i hrvatski član Predsedništva Željko Komšić koji je poručio da je dodela Nobelove nahrade čoveku koji je negirao ratne zločine, a pogotovo genocid, za svaku osudu.

Komšić je tokom posete Beču najavio i da će poslati protestno pismo Švedskoj akademiji nauka i Nobelovom komitetu.

Dodao je da se ovoj temi nije razgovaralo sa austrijskim zvaničnicima, jer je vest došla posle sastanaka.

Čestitka i od Vulina

Izvor : N1

Nagradu Handkeu čestitao je i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

„Vest da ste Vi postali dobitnik Nobelove nagrade za književnost, potvrdila je da vrlina kao i voda uvek nekako nađu svoj put i da borba za pravo na slobodu i izbor nije ni rešena ni uzaludna (…) Od velikih ste dobili nagradu za književnost, od Srba ste dobili nagradu za ljudskost“, navodi se u čestitki.

Peter Handke poznat je po podršci liderima bosanskih Srba i srpskom predsedniku Slobodanu Miloševiću, tokom ratova devedesetih godina i kasnije, tokom suđenja Miloševiću pred Haškim tribunalom.

Handke je u znak protesta protiv NATO bombardovanja SR Jugoslavije vratio Bihnerovu nagradu vrednu 50.000 evra, a od nemačkog ministra zahtevao da mu vrati sve njegove knjige.

Handke je 2015. godine dobio nagradu počasnog građanina Beograda, a 2012. godine postao je i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).