Deo originalnog rukopisa romana "Rat i mir" prvi put napustio Rusiju

Kultura 05. okt 201919:40 > 19:47
INTERCONTINENTALE / AFP

Deo originalnog rukopisa romana "Rat i mir" Lava Tolstoja po prvi put je napustio Rusiju pod jakim merama obezbeđenja i prebačen je u Ženevu, gde će biti deo izložbe koja se organizuje pod pokroviteljstvom UN i Međunarodnog crvenog krsta i polumeseca.

Šest stranica originalnog rukopisa biće najvažniji deo izložbe pod nazivom „Rat i mir“, kojom se obeležava stogodišnjica multilateralizma, a koja se vezuje za 1919. godinu kada je potpisan veliki broj mirovnih sporazuma i formirana Liga nacija nakon Prvog svetskog rata.

Direktor izložbe Žak Behtold rekao je da su Tolstoj i glavni junak romana „Rat i mir“ princ Andrej bili pacifisti, javlja Euronews.

„Upravo pred samu bitku princ Andrej, koji je i sam oficir, govori o ratu kao pustoši. On jasno kaže da se rat ne može nikako porediti sa partijom šaha, da je rat apsolutno prljava stvar za svaku osudu i prezir“, rekao je Behtold.

Šef Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Valovaja izjavila je da je novi multilaterizam jedini način da se radi za mir.

„Ovde je reč o obnovi lekcija iz prošlosti. Moramo da radimo za mir na svim nivoima, a jedini način je novi multilateralizam“, rekla je Valovaja.

Rukopis Tolstoja biće izložen u Ženevi do marta naredne godine. Tolstoj je nekada živio u Ženevi u vili koju sada koriste UN.