Snima se film o Svetozaru Miletiću, glavna uloga Ljubomiru Bandoviću

Kultura 05. okt 201909:41 > 09:49
Izvor: Ministarstvo kulture

Snimanje filma o Svetozaru Miletiću, u režiji Darka Bajića, počelo je u Beogradu, a lik poznatog srpskog političara i nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada tumači glumac Ljubomir Bandović. Scenario za film napisao je Milovan Vitezović.

Reditelj Darko Bajić kazao je da priča tog filma podseća na savremena istorijska dešavanja i na sve ono što se danas dešava.

„Mogu vam reći posle dugog istraživanja ove teme, da se ništa nije promenilo. Balkan stoji tamo gde stoji i velike sile i njihovi interesi su kao što su bili, bilo kakvo rešenje za Balkan dan-danas nije rešeno“, ocenio je on.

Bajić je naglasio da film smatra savremenim i dodao da bi voleo da ovaj film privuče gledaoce u Srbiji, ali isto tako i da „ponudi ovu istorijsku temu Evropi“.

„Moraju čuti i moraju saznati deo istorije Srbije. To je veliki motiv, ne samo meni, već celoj ekipi“, naglasio je Bajić.

Glavnu ulogu Svetozara Miletića igraće glumac Ljubomir Bandović, a njegovu ćerku, Milicu Miletić, igraće mlada glumica sa treće godine Fakulteta dramskih umetnosti Ana Pavićević, dok će Katarina Žutić igrati Milicu u starijem dobu.

Ministarstvo kulture

Lik Jovana Jovanovića Zmaja tumačiće Žarko Laušević, Jašu Tomića mlađeg Andrija Kuzmanović, dok će starijeg igrati Nikola Ristanovski.

Prema Bajićevim rečima, u filmu će biti angažovano ukupno 100 glumaca.

Osim u Beogradu, film će se snimati i u Subotici, Somboru, Sremskim Karlovcima i u Vršcu, a premijera je planirana za maj 2020. godine u Novom Sadu. „Svetozar Miletić, Jaša Tomić i Milica Tomić su jedna trijada ljudi koji su svojim simboličkim i faktičkim postupanjem dali najsnažnije obeležje prve polovine dvadeset veka. Bilo da je reč o ulozi žene u srpskoj istoriji i politici, bilo da se radi o zajedničkoj povezanosti, radi se o jednoj pansrpskoj ideji koja je aktuelna i danas, ako ne u političkom, onda bar u kulturno-istorijskom smislu“, poručio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Projekat su podržali Pokrajinska Vlada, Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Novi Sad i preko 30 lokalnih samouprave Vojvodine.