Ham: Slikajte se u Narodnom muzeju i osvojite dve karte za Pariz

Kultura 01. okt 201919:40 > 19:42
N1

Narodni muzej u Beogradu počinje kampanju za promociju srpske kulture u zemlji i inostranstvu, a prvi deo te kampanje se vodi pod haštagom #jasamumuzeju. O kakvoj akciji se radi, za N1 objašnjava kustoskinja Narodnog muzeja Lidija Ham.

„Taj deo kampanje je počeo od prošle nedelje, tačnije od 23. septembra, i trajaće sve do 1. decembra. Aktivnost ima za cilj da učini prepoznatljivim, putem društvenih mreža, pre svega preko Instagrama, one ljude koji su već posetioci Muzeja, da se prepoznaju među svojim prijateljima. Potrebno je da se prilikom posete slikaju pored nekog svog omiljenog eksponata , da tu fotografiju objave na svom “Instagram” profilu, označe lokaciju, i zaprate profil Narodnog muzeja“, otkriva ona.

Najsrećniji koji se budu slikali i učestvovali dobiće veoma vrednu nagradu. Onaj učesnik nagradne igre koji do 1. decembra bude imao najviše lajkova, dobiće dve karte za Pariz koju Narodni muzej u saradnji sa “Er Srbijom” dodeljuje pobedniku. 

Lidija Ham navodi da je cilj ove kampanje ohrabrivanje svih onih koji do sada nisu posetili Narodni muzej, kao i da će se i u decembru nastaviti ova kampanja.  

„Ova kampanja je dosta šira, i ona prodrazumeva jednu temeljniju saradnju sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom za telekomunikacije, turizam I tehnologije, kao i inteziviranje saradnje sa turističkim organizacijama Beograda i Srbije“, napominje ona.

Na opasku da su dosadašnje aktivnosti koje su se ticale društvenih mreža i takozvanih “influensera” i negativnih komentara istoričara umetnosti, ona odgovara da su i negativne reakcije sasvim legitimne.  

“Ne očekujemo da budu samo pozitivne reakcije. Influenseri su bili angažovani prošle godine, za jedno pojačanje koje se ticalo otvaranja Muzeja. To je samo jedan od načina I kanala komunikacija preko medija. Ova aktivnost je upućena na široku kulturnu javnost, ali ne znači da se neće influenseri uključiti I ovaj put“, kaže kustoskinja narodnog muzeja

Na pitanje o broju posetilaca, ona je kazala da se za godinu dana prešao broj od 300.000 posetilaca kojim su zaposleni u ovoj instituciji veoma zadovoljni. Takođe, takav tempo se nastavlja I ovog meseca, jer su karte za izložbu marine Abramović za prva dva meseca rasprodane.  

“To je najznačajniji kulturni događaj ove godine. Mi smo pružili podršku kolegama iz Muzeja savremene umetnosti, I takav fenomen kao što je ova izložba će se teško ponoviti – ocenjuje Lidija Ham.