Tihomiru Staniću Gran pri "Naisa" na Filmskim susretima u Nišu

Kultura 30. avg 201923:19 > 23:26
Podeli:
Izvor: N1

Gran pri "Naisa" za najbolje glumačko ostvarenje na 54. festivalu glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" u Nišu pripalo je Tihomiru Staniću za ulogu Dagija u filmu "Delirijum tremens", odlučio je tročlani žiri u kome su bili Nela Mihajlović, Goran Radaković i Tamara Aleksić.

Primajući nagradu Stanić je rekao da je film „Delirijum tremens“ posvećen našem velikom glumcu Predragu Ejdusu, a da on nagradu posvećuje stanovnicima sela Rakita koji se bore protiv izgradnje mini hidro-elektrane u svom selu.

„Da bi dolazili ovde još niz godina i decenija, da bi smo mogli uopšte da stvaramo u pozorištu i filmu treba i da preživimo, a života nam nema bez vode i vazduha. U ime svoje dece, svojih ćerki Milene i Sofije i u ime vaše dece jer se o njihovoj budućnosti radi, u ime svih nas, upućujem vam molbu i apel sačuvajmo reke Stare planine“, istakao je Stanić uz gromoglasan aplauz publike na dupke punoj Letnjoj pozornici u Nišu.

Gromoglasnim aplauzom publika je pozdravila i glumicu Natašu Ninković kojoj je pripala nagrada „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu na festivalu i Sergeja Trifunovića kome je pripao „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu.

Oni su nagradjeni za uloge Vide i Baneta u filmu „Ajvar“, a oboje su svoje nagrade posvetili svom „klasnom drugu“ sa Glumačke akademije, prerano preminulom glumcu Nebojši Glogovcu.

Trifunović je istakao da je to njegova prva nagrada na festivalu u Nišu i u šali dodao da ni Nataša Ninković ni on, ne bi bili nagradjeni da predsednica žirija nije njihova „klasna“ drugarica sa akademije i Natašina venčana kuma Nela Mihajlović.

„Kad to znate jasno vam je kako smo dobili nagrade. Aplauz za nepotizam, Srbija je zemlja korupcije“, izjavio je Trifunović.

Povelju za izuzetnu žensku ulogu žiri je dodelio Snežani Bogdanović za ulogu u filmu „Šavovi“, a za izuzetnu mušku ulogu nagradjen je Marko Baćević, takodje za ulogu u filmu „Šavovi“.

Glumica Vesna Čipčić osvojila je priznanje za najbolju žensku epizodnu ulogu u filmu „Ajvar“. Najbolju epizodnu mušku ulogu, po mišljenju žirija, ostvario je Radovan Vujović u filmu „Kralj Petar Prvi“.

Nagrada za debitantsku ulogu pripala je Milanu Kolaku za ulogu u filmu „Kralj Petar Prvi“.

Treću godinu zaredom na festivalu je uručena nagrada Milan Mandić Manda za najkomičniju ulogu. Ovoga puta ta nagrada pripala je glumcu Vlasti Velisavljeviću.

Na festivalu je uručena i nagrada glumcu koji je dobio najveći broj glasova publike i to priznanje pripalo je Nataši Ninković za ulogu Vide u filmu „Ajvar“.

„Filmski susreti“ su, tradicionalno, zatvoreni velikim vatrometom, a zatim je usledila projekcija nove epizode serije „Senke nad Balkanom“ i projekcija dokumentarnih filmova „Kude je taj Niš“ i „Poslednji YU filmski romantik“.

Na ovogodišnjim „Filmskim susretima“ publika je u takmičarskom programu imala priliku da vidi 12 filmova.