Bajić o Mihiću: Generacije scenarista crpele inspiraciju iz njegovih filmova

Kultura 13. avg 201918:10 > 18:20
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Proslavljeni srpski scenarista i dramski pisac Gordan Mihić preminuo je u 82. godini. Prijatelji i kolege za njega kažu da se prvi izborio za poziciju pisca na srpskoj i jugoslovenskoj filmskoj sceni.

Gordan Mihić je iza sebe ostavio brojna velika ostvarenja domaće kinematografije, a među njima su „Kad budem mrtav i beo“, „Vrane“, „Kamiondžije“, „Čuvar plaže u zimskom periodu“,“Sivi dom“, „Dom za vešanje“, „Zaboravljeni“.

Reditelj Darko Bajić, sa kojim je i sarađivao na Zaboravljenima, kaže da je retko ko tako davao prostor mlađim kolegama kao što je to činio Gordan Mihić.

POVEZANE VESTI

„To su bili trenuci kada sam mnoge stvari naučio od Gordana, i kada sam zaista uživao u tome što mi je dozvolio da budem njegov prijatelj, i nekako sam verovao da je nemoguće da se sa njim neću čuti. A siguran sam još u jednu stvar, a to je da su generacije, i divno je što je on to doživeo, generacije scenarista i reditelja crpele inspiraciju iz njegovih filmova, serija i priča“, kaže Bajić.

A te priče su bile posvećene malom čoveku. Kako kaže profesor fakulteta dramskih umetnosti Nebojša Romčević, ono što je karakterisalo rukopis Gordana Mihića jeste humanost i spremnost da se nekada i oćuti očigledna istina – da je car go. 

„Mihića, rekao bih, nije zanimala pozicija cara, njega je zanimala pozicija sluge, radnika, ratnika. Danas, iz ove pozicije zaista mogu da kažem da su svi carevi isti i da su svi carevi goli. Mene zanima emocija koju osećaju likovi, koji su deo sveta“, kaže Romčević.

Gordan Mihić je četiri puta osvojio Prvu nagradu za scenario na festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji.

Dobitnik je Zlatne arene na festivalu u Puli i Kristalne prizme za sveukupan doprinos domaćem filmu.