Arheolozi pronašli u Vitkovu "Župsku Veneru" staru više od 6.000 godina

Kultura 13. avg. 201913:29 > 13:33
Podeli:
Izvor: TANJUG/ ZAVICAJNI MUZEJ ZUPE/ SANJA CRNOBRNJA KRASIC/

Figurina boginje plodnosti stara više od 6.000 godina pronađena je na lokalitetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca i predstavlja važno otkriće za svetsku naučnu javnost, rekla je pronalazač-arheolog Sanja Crnobrnja Krasić.

Krasićeva, koja je na istom lokalitetu poslednjeg dana zaštitnih istraživanja na terenu prije izgradnje lokalne kanalizacije pronašla i žrvanj i ostatak praistorijske peći, navela je da je ovo četvrta monumentalna Venera nađena na ovom lokalitetu, a prva nakon 1969. godine.

Figurina boginje čiji je gornji dio nađen u celini, dok su glava i noge bili odvojeni, potiče iz perioda od 3.500 do 4.500 godine pre nove ere.

„Da nije bilo namere da se sprovede kanalizacija, mi se danas ne bismo upoznali sa ovom predivnom Venerom. Nadam se da ćemo ponovo dospeti u pravu žižu naučne javnosti“, rekla je Krasićeva za „Večernje novosti“.

Izvor : TANJUG/ ZAVICAJNI MUZEJ ZUPE/ SANJA CRNOBRNJA KRASIC

Ona je rekla da je reč o vremenu kada se dogodila prva industrijska revolucija, kada ljudi prestaju da budu lovci, osnivaju naselja, počinju da se bave poljoprivredom, a za bolje useve su se molili boginjama plodnosti.

Krasićeva je navela da se smatra da je Vitkovačko polje, koje zauzima unikatno mesto u sklopu vinčanske kulture, praistorije Srbije i sveta, bilo religiozni centar u to vreme.

Akademik Borislav Jovanović istakao je da bi se cela kultura svakako zvala „vitkovačka“ da je kojim slučajem lokalitet u Župi pronađen pre Vinče.

Samo 50 metara od mesta gde je pronađena Venera 1969. godine, arheolozi su otkrili četiri neolitske boginje, od kojih su tri monumentalne i spadaju u neprocenjivo kulturno blago.

Najpoznatiju među njima „Lejdi of Aleksandrovac“, koja je simbol Aleksandrovca, kustosi su uvrstili među 12 najznačajnijih praistorijskih Venera na svetu.