Izraelska biblioteka predstavila do sada nepoznate rukopise Franca Kafke

Kultura 07. avg 201916:26 > 16:30
Tanjug/AP Photo/Sebastian Sćeiner

Izraelska Narodna biblioteka predstavila je do sada u javnosti nepoznate rukopise nemačkog književnika Franca Kafke, koje je ta institucija dobila posle duge sudske borbe oko njegovog literarnog nasleđa.

Biblioteka je danas predstavila rukopise, dnevnike i pisma nemačkog pisca, koje je dobila iz Švajcarske.

Okružni sud u Cirihu je u aprilu podržao odluke izraelskih sudova i presudio da nekoliko sefova u tom švajcarskom gradu može biti otvoreno i njihov sadržaj poslat u izraelsku Narodnu biblioteku.

Radi se o papirima koji bi mogli da bace novo svetlo na jednu od najmračnijih figura književnosti, Franca Kafku, češkog Jevrejina iz Praga koji je govorio nemački i na čije kulturno nasleđe prava polažu i Izrael i Nemačka.

Izraelski Vrhovni sud je već jednoj izraelskoj porodici oduzeo kolekciju Kafkinih rukopisa, skrivenih u izraelskim bankama i jednom prljavom stanu u Tel Avivu.

Odlukom švajcarskog suda, posle višegodišnjih pravnih bitaka oko vlasničkih prava, na jednom mestu bi mogla biti skupljena sva Kafkina poznata dela.

Kafka je malo pre smrti od tuberkuloze 1924. svoja dela ostavio dugogodišnjem prijatelju, uredniku i izdavaču Maksu Brodu, naloživši mu da ih spali nepročitana.

Brod mu nije ispunio želju i objavio najveći deo onoga što je dobio, uključujući romane „Proces“, „Tvrđava“ i „Amerika“.

Ta dela su do tada malo poznatog Kafku posthumno učinila jednim od najčuvenijih i najuticajnijih pisaca 20. veka.

Izraelska Narodna biblioteka polaže pravo na Kafkine rukopise kao na „kulturna dobra“ koja pripadaju jevrejskom narodu.