Gordan Matić novi direktor Filmskog centra Srbije

Kultura 21. jul 201921:16 > 21:19
N1

Reditelj Gordan Matić na poslednjoj sednici Vlade Srbije postavljen je na mesto direktora Filmskog centra Srbije (FCS), saopštila je ta ustanova.

Matić je režirao nekoliko pozorišnih predstava, televizijskih i kratkih filmova, dugometražni dokumentarno-igrani filma „Žućko – Priča o Radivoju Koraću“, kao i deset epizoda prve sezone dokumentarno-igrane serije „Srpski srednjovekovni junaci“, emitovanih na programu Radio televizije Srbije. 

Od 2016. do 2018. godine, Matić je bio selektor Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala u Kragujevcu, a osnivač je i predavač filmske radionice FRKA. Matić je, uz to, i član Izvršnog odbora za kulturu i medije FICTS u Milanu, te član EFFE, Evropske asocijacije filmskih festivala.

Tokom mandata prethodnog direktora FCS Bobana Jevtića Srbija je pristupila panevropskom programu MEDIA Kreativna Evropa, postala jedina država-članica EFAD-a (Evropske asocijacije filmskih agencija) izvan Evropske unije.

Takođe je broj konkursa FCS-a sa šest povećan na 27 godišnje, a uveden je i uspešno se primenjuje sistem poreskih olakšica i podsticaja za inostrane produkcije koje snimaju u Srbiji.