Film Vinka Brešana pobednik na Sofestu

Kultura 07. jul 201911:34 > 11:36
Fonet/Cebef

Film "Koja je ovo država" hrvatskog reditelja Vinka Brešana dobitnik je Gran Pri nagrade na 48. Sofest festivalu.

Žiri u sastavu predsednik Radoslav Zelenović, Jovana Gavrilović i Dejan Dabić naveo je u obrazloženju da se radi o kompleksnoj filmskoj priči koja je u suštini „melanholična satira koja opisuje stanje duha u regionu“.

„Ova kompleksna filmska priča ispričana nelinearnom dramaturgijom, u kojoj se kombinuju san i java, komični i dramski elementi, u suštini je melanholična satira koja opisuje stanje duha u našem regionu“, rečeno je između ostalog u obrazloženju žirija.

Nagrada publike otišla je ostvarenju „Kralj Petar Prvi“ u režiji Petra Ristovskog.

Nagradu sopotskog festivala za najbolju režiju je dobio Goran Marković za film „Delirijum tremens“ uz ocenu žirija da je „priču o glumcima i glumi“ podigao na nivo „univerzalne metafore“.

Fonet/Cebef

Nagrada „Mira Stupica“ za najbolju žensku ulogu dodeljena je Snežani Bogdanović za film „Šavovi“, dok je nagrada „Bata Živojinović“, koja se dodeljuje za najbolju mušku ulogu, pripala Tihomiru Staniću za film „Delirijum tremens“.

Specijalno priznanje stručnog žirija posthumno je dodeljeno preminulom glumcu Nebojši Glogovcu za ulogu u filmu „Južni vetar“, kao i filmu „Zloginje“ režisera Raška Miljkovića.

Publika će u ponedeljak, 8. jula moći besplatno da pogleda nagrađene filmove u Domu omladine u Beogradu.