Vida Ognjenović: Pozorište zna o nama više nego što znamo sami o sebi

Kultura 02. jul. 201920:27 > 20:29
Podeli:
Izvor: N1

Od 4. do 9. jula, pod sloganom "Kakvi smo takvi smo - pozorište zna" u Vili Stanković u Čortanovcima održava se šesti "Novi tvrđava teatar". Na programu su ostvarenja domaćih, ali i stranih pozorišta. Selektorka i umetnička direktorka Novog tvrđava teatra, književnica Vida Ognjenović kaže da se na festivalu mogu videti raznovrsne predstave.

Gostujući u Danu uživo, rekla je da slogan treba da nas uputi na činjenicu da pozorište mnogo više zna o nama, nego što mi znamo o njemu, a drugo – više nego što znamo sami o sebi.

„Pozorište nas posmatra kroz vreme, i menja se ta njegova tačka motrišta, i to je značajna i tačna slika“, kaže Ognjenovićeva.

Festival će otvoriti priča o Mileni Pavlović Barili, „San o Mileni“, u četvrtak uveče. „To je dokumentarno-poetizovana priča o Mileni Pavlović Barili, napravilo ju je udruženje umetnika „Artista“. Ovo je jedna stvarno aktivna grupa ljudi koja radi dobre stvari… Jedna od tih je ova predstava. Drago mi je što sam uspela da je dovedem na ovaj festival. To je jedna divna pozorišna i video celina“, navela je.

Iz Rumunije, prenosi, dolazi predstava „Opasada Venecije“, čiji je reditelj Italijan (Mikele Modesto Kazarin). „Počeli su pre skoro dve godine na tome da rade, to je adaptacija Kamijevog dela „Opsadno stanje“, primenili su na dokumente iz istorije Venecije, i sve prikazuju u maniru comedia del arte“. Kaže da se zainteresovala za ceo taj proces i pratila ga, a da su se glumci spremali gotovo godinu dana za tu predstavu. Veruje da će oduševiti našu publiku.

Ognjenovićeva kaže da su predstave koje se mogu videti na festivalu veoma raznovrsne. „Trudila sam se da se ne ponavljam da budu različite pozorišne radionice, različiti rukopisi, da budu predstave i teme iz različitih vremena“.

Narodno pozorište iz Sarajeva će doći s predstavom „Kavkaski krug kredom“ Bertolta Brehta, u režiji Paola Mađelija, u kom ceo ansambl tog teatra učestvuje, navodi gošća N1.

A ceo program možete pogledati OVDE.

Upitana o ovogodišnjoj Sterijinoj nagradi koju je dobila za tekst savremene drame – za predstavu „Kozocid“ koju je i režirala, Vida Ognjenović kaže da ništa novo reći i šaljivo dodala – „nagrade me mnogo više raduju nego kritike“.

To je, podseća, treća nagrada za tekst, šesta ukupno Sterijina i dodaje da joj se obradovala, ali i da ju je priželjkivala.