Tasovac: Sve spremno za muzički piknik Filharmonije s Diznijevim crtaćima

Kultura 21. jun 201920:55 > 21:06
N1

U nedelju, 23. juna u 20:30 Beogradska filharmonija ponovo nastupa na otvorenom, na Ušću. Muzički piknik ovog puta donosi svet Diznijevih filmova posvećenih klasičnoj muzici Fantazija iz 1940. i Fantazija 2000. Direktor Filharmonije Ivan Tasovac u Danu uživo govorio je o tom koncertu.

Tasovac kaže da je to veliki izazov za dirigenta Gabrijela Felca, jer da bi sve bilo savršeno ukomponovano – da bi bila sjajna sinhronizacija između slike i zvuka, on ima specijalnu bubicu, koja daje savršen tempo i tu nema nikakve improvizacije. Tako da ovaj projekat, kaže, zahteva veliku koncentraciju i od dirigenta i od muzičara kako bi svi u publici uživali uz najlepše crtaće.

Tasovac kaže da je bio na lokaciji i da je postavljena bina i ozvučenje, i da je sve spremno.

Na čuvenom muzičkom pikniku kod Ušća, u novobeogradskom bloku 13, sve generacije će moći da uživaju u najlepšem animiranom koncertu svih vremena, a Beogradska filharmonija otkriva koje će to čuvene numere klasične muzike uživo izvoditi ispod velikog ekrana.

Senzacionalna produkcija „Dizni Fantazija uživo“ predstavlja kompilaciju originalnog filma Volta Diznija iz 1940. godine „Fantazija“ i filma „Fantazija 2000“, zvanično nikada prikazanog na našim prostorima. Tako će koncert otvoriti zvuci iz čuvene Pete simfonija L. van Betovena i to iz „Fantazije 2000“, odmah za njom slede delovi iz originalnog Diznijevog filma uz „Pastoralnu simfoniju“ istog kompozitora, segment iz „Krcka Oraščića“ P.I.Čajkovskog i, posebna poslastica – “Mesečina” K.Debisija uz animiranu sekvencu koja je izostavljena iz originalne Fantazije 1940, saopštila je Filharmonija.

Potom će Filharmonija odsvirati „Žar pticu“ I. Stravinskog uz jedinstvenu animaciju iz Fantazije 2000, zatim antologijski „Ples časovnika“, A. Ponkijelija i „Čarobnjakovog šegrta“, P. Dikaa, uz čuvenu borbu Mikija Mausa i metle – koji je „krivac“ za nastanak ovog dugometražnog remek dela. Koncert će u finale uvesti prizori iz nove verzije Fantazije uz kompozicije „Sjaj i raskoš“ (E. Elgar), „Rimske pinije“ (O.Respigi) kao i „Karneval životinja“ (K.Sen-Sansa).