Pevačica iz Srbije Tamara Jokić na bini s prvom damom fada – Marizom

Kultura 15. jun 201916:05 > 16:17
Promo

Prošlog vikenda, produkcijska kuća Casa Limon je u okviru proslave svoje dvadesetogodišnjice napravila dva koncerta u teatru Sarsuela u Madridu, predstavljajući umetnike Mediteranske muzike uz čuvenu prvu damu fada Marizu. Jedan od tih novih talenata bila je i Tamara Jokić, srpska pevačica i kantautorka koja svojim zvukom spaja Mediteran i Balkan.

Havijer Limon, producent, gitarista i osnivač ove muzičke kuće, tokom svoje karijere sarađivao je sa čuvenim imenima poput Buike, Marize i Paka De Lusije. On je takođe i profesor na Berkli koledžu za muziku u Bostonu, gde je Tamara Jokić uspela je svojim glasom da ureže svoje ime u njegove notne sveske kao i projektne planove.

Tamara Jokić je srpska vokalna umetnica koja je ove godine završila svoje studije na koledžu Berkli. Kao diplomirana kantautorka, ali i master filolog, Tamara se može pohvaliti i nagradom Instituta za Mediteransku muziku bostonskog koledža, koji je prepoznao njena dostignuća i napore da svojom muzikom sačuva nasleđe kultura koje se protežu duž obale Mediterana. Poslednje note kao Berkli student otpevala je u okviru događaja Casa Limon & Friends na bini Madridskog teatra Sarsuela.

Pevajući pesmu „Volaron Hoy“ koja govori o notama, rečima, neispričanim snovima i gorkom ponosu, Tamara je svojim glasom ujedinila balkanski i mediteranski sentiment kroz španski tekst i zvuke Limonove gitare. Uz očiglednu čast, Tamaru Jokić je ispunjavao svojevrsni osećaj neverice kako je na početku školovanja maštala o prilici da se susretne sa pevačima koji su utkali u nju ljubav prema fado i flamenko muzici.

Promo

O svom pevanju i deljenju scene sa Marizom, Tamara kaže: „Pre svega, velika je čast biti uključen u ovaj projekat. Osećam se veoma zahvalno svima koji su to omogućili, a najviše Havijeru Limonu i njegovoj ekipi, koja me je iz Bostona dovela u Madrid i pitala da budem deo njihove proslave dvadesetogodišnjice“.  

Odlučna da svoje stvaralštvo deli sa bistrim muzičkim umovima, Tamara godinama sarađuje i piše autorsku muziku sa basistom Petrom Krstajićem, sa kojim je ovog proleća nastupala u Njujorku u okviru koncerta sevdah pevačice Amire Medunjanin. Nakon Petra, Tamara je druga srpska umetnica čije je autorsko ostvarenje „Yo Te Doy“ zabeležio Berkli koledž za muziku i objavio na svom Youtube kanalu koji prati više od 800 000 ljudi širom sveta.

Od Španije i Portugala, severa Afrike, Balkana i Bliskog istoka, kantautorka Tamara Jokić dolazi do svog izraza koji podrazumeva muzičko nasleđe svih ovih kultura. Pomalo neobično, ali očekujte Tamarinu autorsku muziku prevashodno na španskom i portugalskom jeziku.