Leonardo da Vinči ostavio brojne slike nedovršene, razlog – nesvestica

Kultura 06. maj 201914:41 > 14:48
Podeli:
Izvor: REUTERS/Denis Balibouse

Nesvestica je uzrokovala traumatsko oštećenje živaca desne ruke Leonarda da Vinčija, pa bi mogla biti razlog zašto su njegove slikarske veštine oslabele u njegovoj kasnoj karijeri, odnosno zašto je tokom poslednjih pet godina slikarstva ostavio brojne slike nedovršene, uključujući i Mona Lizu.

Iako je oštećenje uticalo na njegovu sposobnost da drži palete i kistove desnom rukom, bio je u mogućnosti da nastavi da podučava i crta levom rukom.

Ranije se smatralo kako je paraliza desne ruke bila povezana s moždanim udarom, ali lekari, čiji je rad objavljen u „Journal of Royal Society of Medicine“ postigli su drukčiji zaključak nakon što su analizirali Da Vinčijev nacrt iz 16. veka.

POVEZANE VESTI

„Umesto tipične stisnute šake vidljive u mišićnem spasticitetu nakon moždanog udara, nacrt sugeriše alternativnu dijagnozu poput ulnarne paralize, obično poznate kao ‘kandža'“, navodi Davide Laceri, jedan od autora.

On sugeriše da je veća verovatnoća da se dogodila sinkopa ili nesvestica tokom koje je Da Vinči možda zadobio akutnu traumu desnog gornjeg ekstremiteta, razvijajući ulnarnu paralizu.

Ulnarni nerv kreće od ramena do malog prsta i upravlja gotovo svim unutrašnjim mišićima ruku koji omogućuju fine motorne pokrete, prenose mediji.