Španskom muzeju odobreno da zadrži sliku koju su konfiskovali nacisti

Kultura 02. maj 201907:49 > 07:51
Podeli:
Izvor: Ilustracija

Američki sud odobrio je muzeju u Madridu da zadrži sliku francuskog slikara Kamija Pisaroa koju su nacisti uzeli od jedne Jevrejke 1939. godine, prenela je danas britanska televizijska mreža BBC.

Muzej Tisen-Bornemisa (Thyssen-Bornemisza) u Madridu 14 godine se sudski bori u SAD sa porodicom Lili Kasirer da zadrži sliku impresionističkog umetnika.

Lili Kasirer je bila primorana da nacistima da sliku kako bi bila slobodna, dok je pokušavala da pobegne iz Nemačke neposredno pred početak Drugog svetskog rata.

Sud u američkoj saveznoj državi Kaliforniji naveo je da slika zakonski pripada muzeju koji je kupilo delo 1993. godine.

Prema španskom zakonu, ako kolekcionar ili muzej ne znaju da je umeničko delo ranije bilo ukradeno, onda ima zakonsko pravo da to delo zadrži.

Medjutim, kalifornijski sud je kritikovao Španiju što se nije pridržavala Vašingtonskog dogovora o umetničkim delima koji su konfiskovali nacisti. Prema tom dogovoru, sva ukradena dela treba da se vrate prvobitnim vlasnicima ili njihovim potomcima.

Ukupno 44 zemlje, medju kojima i Španija, potpisale su 1998. godine taj medjunarodni dogovor.

Porodica Lili Kasirer može da uloži žalbu na presudu, naveo je Bi Bi Si i dodao da je u pitanju slika „Ulica Sent-Onore jedno posle podne“ Kamija Pisaroa.