Mila Turajlić deo programa "Producent na potezu" u Kanu

Kultura 29. apr 201914:35 > 23:23
AFP/Larry Busacca

Nagrađivana srpska producentkinja i rediteljka Mila Turajlić nalazi se u grupi 20 odabranih producenata koji će ove godine u Kanu biti deo programa "Producent na potezu", najavio je Filmski centar Srbije.

Izabrani producenti će prisustvovati Kanskom filmskom festivalu, a Filmski centar Srbije jedna je od institucija koja i ove godine podržava taj program.

Mila Turajlić je producentkinja i rediteljka dokumentarnih filmova čija su ostvarenja učestvovala na festivalima Trajbeka, Venecija, HotDocs i imala bioskopsku distribuciju u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i širom bivše Jugoslavije.

Njen film „Druga strana svega“ premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2017. godine, a potom je na prestižnom festivalu IDFA osvojio glavnu nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film. Film je osvojio 26 nagrada i nominovan je i za nagradu LUX Evropskog parlamenta.

Debitantski dokumentarni film Mile Turajlić „Cinema Komunisto“, prikazan je na više od 100 festivala i ovenčan je sa 16 nagrada, uključujući i nagradu Gold Hugo i Međunarodnu nagradu FOCAL za kreativnu upotrebu arhivske građe 2011. godine.

Njen najnoviji rad je serija video instalacija zasnovanih na arhivskoj građi koju je odabrao muzej MoMA u Njujorku za njihovu sveobuhvatnu izožbu jugoslovenske modernističke arhitekture.

Trenutno je u produkciji svog novog dokumentarnog filma o snimatelju predsednika Tita koji je snimao i rađanje Pokreta nesvrstanih.