U Sakari otvorena drevna grobnica iz perioda Pete dinastije

Kultura 14. apr 201908:44 > 08:49
Podeli:
Izvor: MOHAMED EL-SHAHED / AFP

Egipatske vlasti su danas u Sakari, nedaleko od Kaira, otvorile grobnicu visokog zvaničnika iz perioda Pete dinastije, ukrašenu obojenim reljefima i dobro očuvanim ispisima.

Grobnica čoveka po imenu Kuvi, plemića iz perioda Pete dinastije (2.500-2.300 pre nove ere), pronadjena je u martu u velikoj nekropoli u Sakari, navele su vlasti.

„Kuvijeva grobnica je u obliku slova L i počinje malim hodnikom koji se spušta u predsoblje a zatim u veću odaju sa oslikanim reljefima na kojima je slika sahranjenog čoveka za stolom sa žrvama za bogove“, rekao je arheolog koji je vodio otvaranje grobnice.

Ministarstvo za antikvitete je navelo da je grobnica sagradjena uglavnom od belih krečnjačkih cigala, a da slike u njoj sadrže posebnu zelenu smolu i ulja korišćena u grobnicama.

Isti arheološki tim je već otkrio više grobnica iz perioda Pete dinastije i nedavno su na jednom granitnom stubu pronašli natpis posvećen kraljici Setibhor, koja je najverovatnije bila žena faraona Džedkare Isesisa, osmog i pretposlednjeg faraona Pete dinastije.