Dačić: Bombardovanje biblioteke jedan od najvećih zločina nad kulturnom baštinom

Kultura 05. apr 201915:10 > 15:13
Tanjug/Ministarstvo inostranih poslova/Ognjen Stevanović

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da istorija Narodne biblioteke Srbije, njena stradanja i posebno periodi mira treba da budu lekcije za negovanje kulturnog nasledja zemlje, njenog jezika, kulture i tradicije, što predstavlja identitet naroda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je na skupu povodom Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije tokom bombardovanja 1941. godine, rekao da je nacistička avijacija 6. aprila te godine bombardovala Beograd, a da su zapaljive bombe pale i na dom srpske pismenosti nanoseći neprocenjivu štetu literarnom i arhivističkom blagu srpskog naroda.

„Krajnje nehumanim činom uništen je ceo nacionalni fond, izgorelo je mnogo retkih knjiga. Uništeni su brojni srednjovekovni i orijentalni rukopisi. Stradala je kompletna kartografska i grafička zbirka, novine, časopisi, kao i lične biblioteke neprocenjive vrednosti Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića i Janka Šafarika“, dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, istoričari i stručnjaci za zaštitu kulturne baštine, slažu se u oceni da je plansko uništenje Narodne biblioteke Srbije jedan od najvećih pojedinačnih zločina učinjenih nad kulturnom baštinom u čitavom periodu Drugog svetskog rata na teritoriji Evrope.