Arheolozi tragaju za novim saznanjima o simbolu Banjaluke

Kultura 31. mar 201918:51 > 19:33
N1

Banjalučka tvrđava Kastel predmet je istraživanja bosanskih i srpskih arheologa. Već danima se na tom lokalitetu vrše geofizička snimanja i iskopavanje temelja, u okviru projekta "Primena savremene metodologije u arheologiji". Za sada, kažu istraživači, na dobrom su putu da dođu do novih saznanja.

Tvrđava Kastel, na ušću Crkvene u Vrbas, jedan je od najstarijih spomenika Banjaluke i svedoči o smenama brojnih civilizacija na ovim prostorima.

Dva temelja su ostaci gradnje iz antičkog i srednjovjekovnog doba i dokaz su višeslojnog naseljavanja, objašnjava Ivana Pandžić, kustoskinja arheološkinja Muzeja Republike Srpske.

N1

„Plići ovi zidovi se vode kao antički, ovi malo viši se vode kao srednjovjekovni, naravno bedemi koji okružuju Kastel su iz kasnijeg osmanskog perioda. Mi imamo materijal u Muzeju RS od istraživanja iz 70-ih godina prošlog vijeka i tada su pronađeni ostaci kuća koji se vode kao badenska kultura to je tri hiljade godina p.n.e“, ističe Pandžić.

Geofizička snimanja vrše stručnjaci iz Viminacijuma i zahvaljujući ovoj neinvazivnoj metodi dobiće se snimak situacije pod zemljom.

„Njihove mašine imaju očitavanja na mnoge zidine, što ne znači da znamo iz kojeg su perioda ti objekti koji se nalaze pod zemljom. Nama je i nešto od dvije stotine godina isto pronalazak“, kaže Pandžić.

Nakon snimanja grupa areheologa će uporediti karte koje već imaju i ustanoviti koju su lokaliteti interesantni za nova iskopavanja.

N1

Do tada na već vidljim radi pet arheologa. Boris Radić, iz srebreničkog muzeja Skelani pridružio se banjalučkim kolegama.

„U čitavoj RS imate 15 arheologa i mi smo dužni jedni drugima da pomažemo, da bismo formirali jednu ekipu od sedam-osam arheologa potrebno je da se polovina nas odazove. U svijetu su ekipe od po 50 arheologa, mi to nemamo“, navodi Radić.

Na ovo, u današmnje doba nimalo popularno zanimanje, odlučio se Aleksandar Milekić pripravnik u Muzeju Republike Srpske.

„U današnje vrijeme mladi se odlučuju za neke komercijalnije stvari, za nešto što će donositi profit. Ovo što mi danas radimo neki nazivaju entuzijazmom, ali to je posao kao i svaki drugi“, poručuje Milekić.

Puni entuzijazma ali i ozbiljnosti i odgovornosti ovi arheolozi tragaju za iskopinama na osnovu kojih se pručavaju drevne civilizacije.