Uvaženi zahtevi glumaca u Somboru, novi konkurs za direktora pozorišta

google/maps

Na današnjem sastanku predstavnika Štrajkačkog odbora Narodnog pozorišta Sombor sa predstavnicima osnivača, kome je prisustvovao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Sombora, uvaženi su štrajkački zahtevi, te su prestali razlozi za najavljeni štrajk upozorenja, saopštio je Glumački ansambl tog pozorišta.

Kako se navodi, pregovarači su se saglasili da se u toku dana održi sednica Upravnog odbora Narodnog pozorišta Sombor na kojoj će biti doneta Odluka o raspisivanju konkursa za izbor direktora Narodnog pozorišta Sombor. Sednica je održana.

N1 podseća da ovo nije prvi put da su se članovi ansambla ovog pozorišta pobunili. Iz istog razloga su isto činili 2000. godine, kad im je bio nametnut direktor. Mesec dana je trajao njihov štrajk, a završio se tako što su dobili svog kandidata.

Glumica Biljana Keskenović kaže za N1 da su uspeli, uz saglasnost osnivača, da prilikom raspisivanja konkursa u tekst uvrsti da je obavezno mišljenje ansambla Narodnog pozorišta iz Sombora, saveza dramskih umetnika Vojvodine, i Udruženja dramskih umetnika Srbije.

POVEZANE VESTI

Uvažavanjem zahteva Štrajkačkog odbora Narodnog pozorišta Sombor, prestali su razlozi za održavanje štrajka upozorenja, te će pozorište nastaviti s redovnim aktivnostima, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, nedavno je za v.d. direktora Narodnog pozorišta Sombor imenovana glumica Vesna Paštrović, a ansambl tog pozorišta je tu odluku kritikovao i poručio da će se boriti svim zakonskim sredstvima protiv, kako su naveli, nasilja „vlasti nad pozorištem i umetnošću uopšte“.

Poslednje dve nedelje bile su burne za ansambl pozorišta u Somboru. Najpre je ansambl predložio da upravnik bude neko od zaposlenih. Deset dana kasnije, 21. marta, održana je sednica Odbora za kadrovsko-imunitetska pitanja koja usvaja odluku da Skupštini grada za upravnicu predloži Vesnu Paštrović.

Glumci su 24. marta apelovali da se razmotri ta odluka, a 25. su najavili štrajk.

Na pitanje zbog čega se bune, naveli su da je reč o političkoj odluci i da u pozorištu već postoji kandidat za tu poziciju.

„Prvo, način na koji se neko dovodi nije korektan, drugo, ova glumica ima neku možda relevantnu glumačku karijeru, ali ne mislimo da ima menadžerske sposobnosti za obavljanje ovog posla, drugo ona nikada nije bila član ansambla niti je odigrala jednu ulogu, i bavila se glumom, odnosno bavi se glumom u predstavama i pozorištima komercijalnog karaktera“, smatra glumica Danica Grubački.

A predlog ansambla je Bojana Kovačević, za koju navode da sedam godina radi u tom pozorištu, da je od početka njenog rada učestvovala na više pozorišnih festivala u inostranstvu i regionu, a ostvarene su i brojne saradnje u vidu gostovanja i razmene predstava.

Podršku kolegama iz Sombora dali su i glumci Narodnog pozorišta u Beogradu, ali i bivši članovi somborskog teatra.