Lordan Zafranović gost Martovskog festivala, premijerno film "Duh vremena"

Kultura 23. mar. 201913:33 > 13:36
Podeli:
Izvor: N1info

Hrvatski i jugoslovenski reditelj Lordan Zafranović biće gost 66. Martovskog festivala u petak, 29. marta, a publici će premijerno predstaviti dokumentarni film "Duh vremena" i kratke filmove po ličnom izboru.

„Duh vremena“ nastao je na osnovu izložbe „Gradovi u pokretu“, koja kroz arhivsku foto-gradju i dnevne listove prati svakodnevni život u ;Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Otomanskog carstva, saopštili su danas organizatori festivala.

Gošća festivala biće i Nataša Mišković čija je izložba „Gradovi u pokretu“ inspirisala Zafranovića da napravi film.

„Nataša je uložila ogromnu energiju i ljubav istražujući fotografije iz prošlosti i pokazala je veliku odgovornost prilikom priprema za ovu predivnu izložbu. Pomislio sam kako bi bilo šteta da sve to nakon par nedelja završi opet u rafovima i predložio sam da se snimi film“, rekao je Zafranović.

Lordan Zafranović će u subotu, 30. marta od 12 časova u Doma omladine održati i masterklas na kojem će govoriti o unutrašnjoj filmskoj formi.

Zafranović će, kako su najavili organizatori, po ličnom izboru predstaviti filmove „Ljudi u prolazu“, „Lica terakota“, „Valcer“ i „Poslepode“.

Martovski festival održaće se od 27. do 31. marta u Domu omladine u Beogradu.