Festival igre pod sloganom "Emocije" od 22. marta do 12. aprila

Kultura 07. mar 201915:52 > 15:55
Tanjug/ Dragan Kujundžić

Pod sloganom "Emocije" 16. Beogradski festival igre biće održan od 22. marta do 12. aprila, a publici će se predstaviti 16 kompanija baleta i savremene igre iz 11 zemalja, sa 21 koreografskim komadom i 23 sola i dueta, rečeno je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Glavni program festivala održavaće se u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu, a učestvovaće baletske trupe iz Grenobla, Liona, Antverpena, Rima, Barselone, Frankfurta, Štutgarta, Seula, Filadelfije, Tel Aviva, Montreala, Nanta, Haga i Johanesburga.

Osnivač i direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung zahvalila je svim umetnicima koji dolaze zbog svega dobrog što će ostaviti Beogradu i Srbiji, „zbog emocija, energije i posvećenosti“ i navela da „umetnost oduvek traga za lepim, to je njen zadatak“.

Jung je rekla da je „igra jedna od najeteričnijih i najapstraktnijih umetnosti i da poslednjih decenija u rukama i rukopisu spretnih koreografa ona postaje rečitija i od dramskog teatra“. „Ono što oduvek ostavlja igra kao trag, uprkos neizrečenom, jesu emocije, neka normalna ljudska osećanja, neke lepe emocije koje su nam svima potrebne. Mi vam nudimo taj njihov koncentrat od 22. marta do 12. aprila“, kazala je Aja Jung.

Ona je najavila da će nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ biti uručena kanadskoj umetnici Mari Šuinar za komad „Hijeronim Boš: Vrt zemaljskih uživanja“, koji je njena trupa izvela prošle godine na festivalu.

Na festivalu će, pored ostalih, učestvovati trupa „Eastman“ iz Antverpena, Holandski teatar igre iz Haga, lionska trupa „Tie Break“, filadelfijska kompanija savremene igre „BalletX“, Grupa gospodina Serana iz Barselone i Dada Masilo iz Johanesburga.

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić rekao je da je uveren da će ovaj festival probuditi i podstaći pozitivne emocije i „istovremeno ukazati na činjenicu koliko je važno da u današnjem svetu, u kome često nema mnogo mesta i vremena za pozitivne emocije, svako od nas pronađe put do njih“.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je ovo respektabilan evropski festival i ukazao na njegov značaj za Beograd.

„Ovaj festival je promocija našeg grada i znači mnogo za imidž našeg grada i za to kako želimo da drugi ljudi, pogotovo oni koji ne žive u našoj zemlji, vide Beograd“, rekao je Vesić.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici rekao je da već sedam godina podržavaju ovaj festival. „Ovaj festival će staviti Srbiju u centar kreativnog života Evrope. Delagacija EU je srećna što može da podrži igru, ples i mlade“, rekao je Fabrici.

Na konferenciji su govorili ambasadori iz čijih zemalja dolaze baletske trupe.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat rekao je da tokom ovog festivala Beograd i Srbija postaju svetski centar modernog plesa. On je rekao da Aja Jung zaslužuje sveopštu zahvalnost za sve što čini da postavi svoju zemlju u žižu svetskog modernog plesa.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni rekao je da većina umetnika dolazi iz evropskih zemalja i da bi trebalo promovisati raznolikost, raznovrsnost, kao i da je to važna evropska poruka. Govorili su i ambasadori Holandije, Belgije, Italije, Nemačke, Kanade, Izraela.

Generalni sponzor 16. Beogradskog festivala igre je Vip mobile, a festval podržavaju Ministarsvo kulture i informisanja, grad Beograd, ambasade, kulturni centri zemalja učesnica