Martovski festival od 27. do 31. marta, gost i Lordan Zafranović

Kultura 05. mar. 201922:00 > 22:04
Podeli:
Izvor: Beoinfo

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival biće održan od 27. do 31. marta u Domu omladine Beograda pod vođstvom nove umetničke direktorke, rediteljke Sonje Đekić.

Đekić je rekla da je u kreiranju 66. izdanja “probala da zadrži sve dobre stvari” iz duge tradicije tog festivala, ali i da mu “treba naći pravu poziciju na savremenoj festivalskoj sceni”, prenosi Seecult.

Sonja Đekić (ranije Blagojević), autorka dokumentarnih filmova “Moj drug Srbija” (2008), “KOSMA” (2013) i “Speleonaut/Pod kamenim nebom” (2018), koji su učestvovali na više od 70 festivala i osvojili 15 nagrada, nasledila je na mestu umetničkog direktora Martovskog festivala Marka Popovića, koji je, kako je rečeno 5. marta na konferenciji za novinare u DOB-u, dao ostavku iz privatnih razloga.

Za 66. Martovski festival prijavljeno je gotovo 4.000 domaćih i stranih filmova, a selektori takmičarskih programa su producentkinja Jovana Nikolić, rediteljka Čarna Manojlović, filmska rediteljka i video umetnica Marta Popivoda, vizuelna umetnica Ana Nedeljković, filmski snimatelj Nemanja Jovanov, dramaturškinja Kristina Đuković i reditelj Darko Lungulov.

Nacionalne takmičarske kategorije su dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film, a u toj kategorija postoji i međunarodna selekcija. Uz Gran pri festivala biće dodeljene nagrade u pojedinačnim katagorijama (novčani deo je 2.000 evra u dinarskoj vrednosti), kao i četiri strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Sonja Đekić je izjavila da se potrudila da otvori prostor za sve kategorije filmova, jer “u biti Martovskog festivala nije takmičenje nego okupljanje”. U planu su i specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori s gostima festivala, master-klasovi.

Gost 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će premijerno predstaviti novi polučasovni dokumentarni film “Duh vremena” (Zeitgeist), nastao na osnovu izložbe “Gradovi u pokretu”, koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Otomanskog carstva.

Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma Nataša Mišković takođe će biti gošća Martovskog festivala. To je njen prvi, a Zafranovićev čak stoti film.

Martovski festival, kako je podsetio pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik festivalskog Odbora Andreja Mladenović, jedan je od najdugovečnijih festivala u Srbiji, ali i u Evropi, pa organizatore ta tradicija i obavezuje.

“Zadržali smo koncept iz prethodnih godina, kontinuitet je ono što nam je važno”, rekao je Mladenović, izrazivši zahvalnost dosadašnjem umetničkom direktoru Marku Popoviću na velikom doprinosu Martovskom festivalu, kao i članovima Odbora Milošu Avramoviću i Maši Nešković, koji su se povukli zbog obaveza oko svojih novih filmova. Umesto njih, u festivalski Odbor su ušli Iva Plemić Divjak i Vasilije Nikitović, a uz Mladenovića kao predsednika, tu su i stari članovi Nataša Damnjanović i Nenad Popović.

Mladenović je istakao da je akcenat Martovskog festivala na podršci mladim i domaćim autorima.

V.d. sekretara Sekretarijata za kulturu Beograda Ivan Karl ocenio je da je od osnivanja u Pulskoj areni 1954. godine do sadašnjeg održavanja u Domu omladine Beograda ovo najznačajniji festival kratkog i dokumentarnog filma. “To tržište se dosta otvorilo poslednjih godina, osnivaju se novi festivali dokumentaraca, ali tradicija Martovskog festivala obavezuje ga da odgovori na savremene izazove i da bude lider u svojoj oblasti”, rekao je Ivan Karl, dodajući da je Sekretarijat za kulturu izdvojio za 66. izdanje osam miliona dinara, što je dva miliona više nego prošle godine.

Među filmovima koji su najavljeni su nova dela Alesija Bocera (Alessio Bozzer), Viktora Kosakovskog (Kossakovsky), Kristin Briede i Audriusa Stonisa (Stonys), Eme de Svaf (Emma De Swaef), Marka Džejmsa Rolsa (Marc James Roels) i drugih