Novi kriterijum za nacionalne penzije umetnicima – "moralna podobnost"?

Kultura 05. mar 201918:39 > 18:40
Podeli:
Izvor: N1

Nacionalne penzije umetnicima država će posle šest godina pauze nastaviti da dodeljuje, ali po novim pravilima. Naime, Ministarstvo kulture će do kraja godine promeniti član Zakona o kulturi o dodeljivanju priznanja za vrhunski doprinos kulturi. Kao kriterijum za dobitnike tzv. nacionalnih penzija, uvodi se svojevrsna "moralna podobnost".

Takođe, izmenama zakona Vlada dobija mogućnost da ukine „nacionalne penzije“ za 300 umetnika – aktuelnih dobitnika priznanja. Da li će ih dobijati podobni, odnosno gubiti nepodobni?

Odlučilo je Ministarstvo kulture da zavede red – među dobitnike priznanja za vrhunski doprinos kulturi. Zato se za primaoce tzv. nacionalnih penzija na ovoj adresi uveliko pišu nova pravila. Vlada Srbije uvodi tako mogućnost da mesečnu nagradu od 50 hiljada dinara aktuelnim dobitnicima ukine, ali i da novac ne dodeli umetniku koji ne poseduje „visoke moralne kvalitete“.

„Pa ne očigledno ta namera se vidi, mislim, da se odvoje oni koji su podobni od nepodobnih“, rekao je Predrag Koraksić Koraks, karikaturista.

Zaključuje Predrag Koraksić Koraks, karikaturista, ali i dobitnik nacionalne penzije od 2011. godine.

Njegova ruka je u novembru prošle godine nacrtala karikaturu koja je postala državna tema. Predsednik Srbije se pronašao u liku Adolfa Hitlera, pa je karikaturu saopštenjem osudilo i Ministarstvo kulture. Zato Koraks misli da će izmene Zakona o kulturi vlasti obezbediti konkretnu alatku za obračun sa neistomišljenicima.

„Ja mislim da ću ja sigurno biti na tom tapetu. Jer su oni poistovetili, ako ste recimo protiv Vučića, vi ste onda protiv Srbije. Kakvo će da bude obrazloženje to mene najviše zanima“, dodaje on.

To je samo radna verzija – umiruju situaciju u Ministarstvu kulture. Jedna je to od brojnih ideja za koje garantuju da ipak, neće ući u konačnu verziju zakona.

„Ministarstvo kulture će doneti uredbu gde neće biti naravno oduzeta nacionalna priznanja koja su već dodeljena. Neće se ukidati, neće se oduzimati, to je stečeno pravo“, rekao je Vladimir Nedeljković, iz Ministarstva kulture.

Kriterijum „visoki moralni kvalitet“ nesrećna je formulacija u radnoj verziji izmena Zakona tvrde u Ministarstvu kulture. Objašnjavaju: mislilo se pre svega na umetničke vrednosti, a ne na političku podobnost budućih dobitnika.