Marković: Roman Beogradski trio ne počiva na autentičnim dokumentima

Kultura 24. feb 201921:36 > 21:38
FoNet/Nenad Đorđević

Autor romana "Beogradski trio" reditelj Goran Marković izjavio je da taj roman počiva na "izmišljenim" dokumentima o logoru Goli otok i da građu knjige čine svega dva-tri odsto autentičnih dokumenata.

„Goli otok, koji je naravno važan za celu priču, zapravo je u romanu samo dekor, dok je u centru pažnje melodrama. Melodrama dira ljude u osećanja. I ja uhvatim sebe kako zaplačem kada gledam melodramu. I nema razloga da se čovek toga stidi“, rekao je Marković na promociji svoje knjige u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu.

Naveo je da je 30 godina prikupljao građu za knjigu i raznovrsne podatke o Golom otoku, pa je za to vreme, kako je rekao, bio „zatrpan potresnim, strašnim pričama“ ljudi koji su mu se sami javljali da mu ispričaju svoje priče.

„Dok su nacistički logori i sovjetski gulazi radili temeljito na fizičkom uništenju ljudi, na Golom otoku je glavna metoda bila prevaspitavanje, odnosno da se uz metode prisile ljudima pokušaju promeniti duše“, ocenio je Marković.

Prema njegovim rečima, u takvom „prevaspitavanju“ ključnu ulogu nije imala policija, već sami kažnjenici između sebe.

„Zatvorenici su imali zadatak da prevaspitavaju svoje kolege po tri osnova: da zlostavljaju druge kažnjenike, da izdaju ili da dopune dosije sa raznim imenima potencijalnih novih informbirovaca, te da na kraju potpišu da će kada izađu sa Golog otoka, raditi za Udbu“, naveo je Marković.

Dodao je da je njegov utisak iz velikog broja razgovora sa tim ljudima da je kod njih zbog svega što se dešavalo na Golom otoku dominantno bilo osećanje stida, zbog onoga na šta su ih prinudili.

Glavni junak romana je jedan od službenika Britanske ambasade u Beogradu, pisac Lorens Darel.

„Dok Englezi različite vrste prijava policiji smatraju svojom patriotskom dužnošću, mi smo ovde u Srbiji tokom Drugog svetskog rata cinkarili komšije iz čistog zadovoljstva, po principu ‘da komšiji crkne krava“, kazao je Goran Marković.

Promociju knjige realizovao je Studentski kulturni centar Novi Sad, u okviru književnog programa „Nova knjiga“, a u saradnji sa Kulturnom stanicom „Svilara“.