Žan Mišel Baskijat – rodonačelnik ulične umetnosti

Kultura 18. feb. 201916:15 > 16:23
Podeli:
Izvor: vitraz.net

Stvaralaštvo Žan Mišel Baskijata trajalo je samo 10 godina, što njegov uticaj, po mnogima projektovan na čitavu večnost, čini još značajnijim.

Svoja dela posvetio je generacijama koje će se tek roditi, bio je rodonačelnik ulične umetnosti, underground scene, hip hopa, sve to bez formalnog obrazovanja.

„Svoju umetnost nije oblikovao zarad slave, u kojoj se kada je nenadano naišla nije snašao. Bivao je omalovažavan, a poslednjih godina svog života usiljeno veličan, upravo od strane onih koji u njega nisu verovali“, piše portal Vitraž.

I pored ogromne slave koja je usledila pre njegove smrti, Herbert Šor, njegov kolekcionar odbijen je u svom zahtevu da njegova dela budu deo postavke u MoMI i muzeju Vitni. „Bez ulične umetnosti“, glasio je odgovor.

„Priznat i nepriznat, samozatajan, ekstravagantan. Rebus, harizma, bunt. Nikada nije prestao da se bori, a njegov potpuni trijumf dolazi tek nakon njegove smrti“, navodi se na portalu Vitraž.

Autor teksta posetio je njegovu veliku izložbu u Parizu (130 dela), za koju je veliki broj radova ustupljen iz privatnih kolekcija. Domaćin ove grandiozne retrospektive bila je fondacija Luj Viton, a ceo tekst pročitajte na portalu Vitraz.net.