U Amsterdamu izložba svih Rembrantovih dela, njih oko 400

Kultura 13. feb. 201923:53 > 23:55
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Kraljevski muzej u Amsterdamu otvorio je svoju prvu izložbu svih Rembrantovih dela, povodom 350. godišnjice smrti čuvenog holandskog slikara.

Istorijska izložba, na kojoj je prikazano skoro 400 slika, crteža i nacrta, želi da prikaže kako su nebrojeni autoportreti majstora zlatnog doba holandskog slikarstva i njegove predstave sveta oko nas pripremili teren za današnje društvo.

„Rembrant je prvi umetnik u istoriji, možemo čak reći i prvi ‘instagramer’, koji je slikao sopstveni život. Nijedan umetnik nije napravio toliko autoportreta kao Rembrant. Slikao je svoju porodicu, crtao je svoje prijatelje, izlazio je na ulicu, išao u selo, čak nas je puštao i u sopstvenu spavaću sobu, gde je ležala njegova bolesna žena“, rekao je direktor muzeja Tako Dibits.

Izložba će trajati od 15. februara do 10. juna i biće poslednja prilika da se posetioci dive remek-delu „Noćna straža“ pre nego što slika ode na višemesečnu restauraciju. Takodje, to je i retka prilika da se vide manje poznata dela Rembranta van Rajna (1606-1669).

„Prvi put u istoriji u Kraljevskom muzeju izlažemo sve Rembrante koje posedujemo – 22 slike, 60 crteža, 300 nacrta“, naveo je Dibits.

Neki od radova retko izlaze na videlo. „Crteži na svetlu blede, zato ih skoro nikad ne izlažemo. Ovakva izložba se neće ponoviti za života ove generacije“, kaže direktor muzeja.

Na zidovima brojnih izložbenih sala naći će se veliki broj autoportreta, na kojima je slikar prikazan od dana mladosti pa do starosti, kada mu je lice mračno i mučeno nedostatkom novca.

Izložba bi mogla i da današnje posetioce navede na razmišljanje, u vreme sveprisutnih društvenih mreža.

„Ako koristim reči poput ‘selfi’ i ‘Instagram’ to je zato što je Rembrant oblikovao naš pogled na svet i način na koji fotografišemo. Da nije bilo Rembranta, još uvek bismo predstavljali ili pokušavali da prikažemo slike bogova i boginja i priče iz antike. Rembrant sve neobične obične priče i obične stvari, naš svakodnevni život, čini neverovatnim“, rekao je Dibits.