Pingović i Dugalić o kabareu "To su bili dani" i približavanju 300. izvođenju

Kultura 13. feb 201920:58 > 21:00
Izvor: N1

U subotu, 16. februara, u Akademiji 28 biće izveden kabare "To su bili dani". Ovaj, kako ga nazivaju, praznik stihova, anegdota i muzike iz nekih prošlih vremena "pomirio" je ukuse različitih generacija.

Sami autori kažu da je kabare pokušaj da se uoči srodnost različitih muzičkih i poetskih tradicija, ovaploćenu kroz baštine raznih stvaralaca, što je prilika za prisećanje na to šta je nekada značilo govoriti i pevati za sva vremena.

Glumci Boris Pingović i Nebojša Dugalić bili su gosti Dana uživo na TV N1. Dugalić kaže da je kabare prirodna forma za ceo spektar glumačkog jezika i da je svaki izlazak na scenu pokušaj da se što raznovrsnijim sredstvima ispriča što bogatija priča. „Kabare je zgodna forma zato što podrazumeva i taj muzički aspekt i taj stihovni, glumački – dakle, podrazumeva nizove veština“, dodaje. Kaže da on ostavlja i široku mogućnost razmene sa publikom.

Pingović kaže da je publika najrazličitija i da je kabare podjednako prijemčiv za sve. „Gde god da odemo zaista su slične reakcije“, dodaje.

Dugalić navodi da je muzički repertoar raznovrsan – od bluza, roka, popa, flamenka.

„Govorimo poeziju naših pesnika, to se slučajno ispostavilo tako… Zatim, pričamo neke duhovite anegdote vezano za neke naše znamenite ljude… Bude tu onog zdravog humora“, dodaje Pingović.

Dugalić kaže da su kabare, za 15 godina, izvodili u najrazličitijim prostorima, od poljana na kojima je bilo više hiljada ljudi, do nekih malih mesta, klupskih prostora, nekada u većim ili manjim pozorištima. U nekim gradovima bili su po više puta, a kabare je, ističe, takav kolaž koji se može slušati više puta, jer i sadržaj menjaju.

Još nekoliko izvođenja ih deli, kažu, od 300. puta. Pingović navodi da je to „teško domašljiva“ cifra kad je u pitanju bilo koja predstava. Nismo to planirali, ali sticajem okolnosti se tako ispostavilo, i postoji ta lepa razmena između nas i publike, što nas nadahnjuje da nastavimo, dodaje gost N1.