Preminuo hrvatski glumac Robert Budak

Kultura 28. jan 201914:24 > 14:29
Borna Filic/PIXSELL

Glumac Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) Robert Budak, jedan od najvažnijih glumaca mlađe generacije, preminuo je u nedelju u 27. godini, saopštilo je danas to pozorište.

Robert Budak rođen je 21. marta 1992. u Zagrebu. Studiju glume na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu završio je 2017, a iste  godine postao je stipendista, a potom i član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

„Bio je glumac velikog srca, dečački zaigrane energije i neizmernog talenta, a „njegova glumačka snaga proizlazila je iz iskrene znatiželje prema ljudima, jednostavnog ali neverovatnog uvida u svet koji ga okružuje, kao i stalne želje da u prenošenju vlastitog iskustva, snage ili strahova bude do kraja i u potpunosti autentičan“, ističu iz ZKM-a.

U matičnom pozorištu nastupao je u predstavama „Sherlock Holmes“, „Alisa u Zemlji čudesa“, „Tit Andronik“, „Zdrav i čisti dom, to je baš po mom“, „Proba orkestra“, kao i u najnovijoj „Huddersfield“.

Glumio je i u drugim zagrebačkim pozorištima, velikom broju radijskih drama, televizijskim serijama „Stipe u gostima“ i „Horvatovi“, kao i u filmovima, među kojima se izdvajaju „Zagreb Cappuccino“, „S one strane“, „F20“, „Buđenje u strahu“.

Zapaženu, naslovnu ulogu ostvario je u predstavi „Romeo i Julija” na Dubrovačkim letnim igrama 2014. godine.

Godine 2017. uručena mu je Nagrada hrvatskog glumišta za izvanredno ostvarenje mladih umetnika do 28 godina za niz likova koje je tumačio u predstavi „Taksimetar“ u produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

„Napustio nas je jedan od najvažnijih glumaca mlađe generacije, ali zasigurno i čitavog hrvatskog glumišta, prekrasan i darovit mladić, dragi kolega i prijatelj, ostavivši za sobom golemu, nenadoknadivu prazninu. Ostaje uspomena na nesputanu radost pozorišnog  stvaranja koju je, samo na svoj način, velikodušno delio s kolegama glumcima, svojim saradnicima i publikom“, ističu iz Zagrebačkog kazališta mladih.