Vukosavljević u Zagrebu: Savindan okuplja srpski narod ma gde živeo

Kultura 27. jan 201921:37 > 21:40
Podeli:
Izvor: Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulure i informisanja Vladan Vukosavljević prisustvovao je kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića Svetosavskoj akademiji u Zagrebu i istakao da je Savindan praznik koji okuplja srpski narod ma gde živeo.

„Proslavljamo ovaj svetli srpski praznik evo i u Zagrebu, u gradu gde je naš pravoslavni narod vekovima živeo i ostavljao svoje stvaralačke tragove i čijem je ugledu i veličini značajno doprinosio“, kazao je Vukosavljević u Koncertnoj dvorani „Blagoje Barsa“, a prenelo ministarstvo.

On je podsetio da je srpska istorija, starija i novija, prepuna tamnih dana za pamćanje i pijetet, te da je tako i na području Hrvatske.

„Savindan je dan koji je svetao i srdačan, jer se sećamo – ne mučenja i stradanja, ne pobeda i pogibija, nego jedne svestrane ličnosti koja je zasnovala duhovni put i kulturni lik našeg naroda. Čak i istorijski potvrđena ličnost princa Rastka, monaha i arhiepiskopa Save, izaziva iskreno divljenje, bez imalo primesa hagiografskih ili legendarnih stilizacija, kakvih je bilo i bez kojih predanje ne može“, kazao je Vukosavljević.

Vukosavljević je rekao da je Sava bio svetitelj u ličnom podvigu kojem se posvetio do srži, od rane mladosti do ovozemaljskog kraja, a lični podvig opteretio je dodatno podvigom za druge, za domovinu, za duhovnu zajednicu iz koje je potekao.

„Bio je prosvetitelj u srednjovekovnom, a ne u novovekovnom značenju reči, što znači da je bio pobornik viših zahteva prema sebi samom“, rekao je Vukosavljević.

„Biti otvoren i izbirljiv za strane uticaje, a znati ko si, kome pripadaš i slobodno birati svoj put. I to je Savin nauk, s početka velike epohe srpskog naroda, koju je on požrtvovano i umno zasnovao“, rekao je Vukosavljević.

On je ukazao da kulturni prostori naroda prelaze granice država koegzistiraju, međusobno se prožimaju, primaju i daju uticaje.

„I poput mnogih ostalih, i Srbi i Hrvati su se bolje razumeli i bolje komunicirali kada su to činili omogućavajući jedni drugima da se pesma njihovih kultura čuje glasno, visoko iznad buke dnevne politike i istorijskih razmirica sumnjivog ontološkog statusa“, kazao je Vukosavljević.

Na Svetosavskoj akademiji koju je priredilo Srpsko kulturno društvo „Prosvijeta“ prisustvovali su i amabasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, delegacija Ministarstva kulture i informisanja, predstavnici grada Zagreba, predsednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, srpski poslanici u Saboru i drugi.

U umetničkom delu programa učestavovali su Hor i Narodni orkestar Radio-televizije Srbije pod upravom Bojana Suđića.