Održana Svetosavska akademija u Narodnom pozorištu

Kultura 27. jan 201920:53 > 20:57
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Svetosavska akademija povodom školske slave Svetog Save održana je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a ove godine je posvećena jubileju 800 godina od uspostavljanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je na svečanoj akademiji da kao narod stremimo najvećim civilizacijskim vrednostima vođeni Savinom moralnom i duhovnom snagom.

„Važno je da čuvamo sećanje na svetitelja, koji je neumorno nosio glas svoje zemlje širom sveta, sećajući se njegove misije, mislimo na budućnost naroda i naša pokolenja“, rekla je Gojković.

POVEZANE VESTI

Kako je naglasila, slavimo spomen na oca srpske državotvornosti i prvog arhiepiskopa u godini kad obeležavamo 800 godina autokefalionosti SPC.

Prema njenim rečima, od suštinskog značaja za duhovni i drugi razvoj je „što nisu uspeli da nas otrgnu od svetosavlja“.

„Sarađujući sa svima mi danas sami biramo budućnost, spoljnom politikom u skladu sa nacionalnim interesima stvaramo bolju budućnost, čuvajući mir i stabilnost, brinući za naš narod na Kosovu i Metohiji, Srbija stvara uslove za razvoj svakog svog dela, i nikad nećemo ostaviti naš narod u Republici Srpskoj, bez zaštite nastavljajući da ulažemo i tamo u škole, bolnice, vrtiće“, rekla je Gojković.

Ona je zaključila da je „naša obaveza da brinemo o budućnosti i deci i, kao što je Sveti Sava uvideo, ne može biti moderne i jake Srbije bez ulaganja u obrazovanje“.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević napomenuo je da se ove godine u Srbiji obeležava osam vekova od kako su Nemanjići uveli Srbiju u evropske narode.

„Danas se ponovo pridružujemo Evropskoj zajednici, rešeni da izgradimo bolju državu od nas samih“, rekao je Šarčević i predočio da upravo evropske institicije Srbiji odaju priznanje za reforme u obrazovanju.

Šarčević je naveo da je ostvareno oko 90 odsto očekivane realizacije reformi.

„Zaključno sa ovom godinom imaćemo 1.000 obnovljenih školskih obejkata, digitalizujemo škole i udžbenike, edukujemo nastavnike, škole u Srbiji do kraja godine imaće 10.000 digitalizovanih učionica“, rekao je ministar.

„Reforma gimnazija posle 40 godina donela je nove smerove informatike, dualno obrazovanje naišlo je na opšte odobravanje učenika i roditelja, a na PISA testiranju ostvareni su odlični rezultati, 27. smo na svetu, a kroz novi Fond za nauku uvećali smo budžet za istraživanja, a 1.100 mladih naučnika uključili u prvi posao“, dodao je Šarčević.

On je ocenio da je siguran put ka uspehu kad društvo čuva tekovine predaka, tako da se deci stvaraju uslovi za znanja, na dobrobit cele zajednice.

Na akademiji je izveden kulturno umetnički program, u prisustvu patrijarha srpskog Irineja, članova Vlade Srbije i pokrajinske administracije, predsednika SANU Vladimira Kostića, predstavnika crkava i verskih zajednica, diplomatskog kora, prosvetnih radnika, učenika, studenata.