Otvorena izložba o Aleksandru Karađorđeviću i stvaranju prve Jugoslavije

Kultura 21. jan 201920:17 > 20:26
Tanjug/Tanja Valič

Kralj Aleksandar I Karađorđević bio je značajna i vojnički kruta ličnost koja je imala harizmu, ali ne i sreću, da ostane duže na vlasti pa da možda prostor Jugoslavije integriše kako bi se očuvala ta država, rečeno je na otvaranju izložbe "Prestolonaslednik Aleksandar I Karađorđević i stvaranje Jugoslavije" u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.

Direktor te ustanove Milan Terzić je kazao da je izložba prilika da se ukaže na kralja Aleksandra I Karađorđevića i na neke važne odluke koje su donete u vreme njegove vladavine. 

„Sama činjenica da je bio pobednik u ratu, da ga je prilikom obilazaka evropskih prestonica dočekivalo toliko ljudi, govori o tome da je imao jednu harizmu, međutim, nije imao sreće da ostane duže na vlasti pa da možda prostor Jugoslavije integriše kako bi se očuvala ta država“, rekao je Terzić. 

Prema njegovim rečima, stav Jugoslavije, dok su na njenom čelu bili kralj Aleksandar, a kasnije i Tito, bio je značajan u velikim svetskim igrama. 

Tanjug/Tanja Valič

„Vreme čiji smo svedoci je prilika da bacimo pogled i da se okrenemo toj istoriji i izaberemo ono što je vredno i što treba baštiniti kao deo naše tradicije i istorije“, kazao je Terzić. 

Navodeći da Arhiv Jugoslavije predstavlja nezamenljiv oslonac za stvaranje potpunije slike o tadašnjoj Jugoslaviji, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je da kod većine stanovništva Srbije i dalje postoji pozitivnija slika o Titovoj nego o Jugoslaviji kralja Aleksandra. 

„Komunistička partija je još za vreme Kraljevine Jugoslavije, lik kralja Aleksandra izobličavala u lik krajnjeg negativca i protofašistu, iako je sam Aleksandar stradao od fašističke ruke“, kazao je ministar.

Autor izložbe i kataloga „Prestolonaslednik Aleksandar I Karađorđević i stvaranje Jugoslavije“ je Mitar Todorović.