Evropske prestonice kulture u 2019. godini Plovdiv i Matera

Kultura 03. jan 201914:44 > 14:50
FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Bugarski grad Plovdiv i italijanski Matera biće Evropske prestonice kulture u 2019. godini tokom koje će organizovati niz događaja, promeniti svoj izgled, postaviti se na svetsku mapu i preispitati mogućnosti za razvoj kroz kulturu.

Ta „titula“ ima dugoročne efekte, ne samo na kulturu, već i na socijalnom i ekonomskom planu, kako grada prestonice kulture, tako i regiona.

Plovdiv je prvi bugarski grad koji je izabran za Evropsku prestonicu kulture, a program organizuje pod motom „Zajedno“. 

U Plovdivu će tokom 2019. godine biti organizovano više od 300 događaja, kao i širom Južnog centralnog regiona Bugarske i u gradovima Varna, Sofija i Veliko Tarnovo, uključujući festivale i projekte u zajednici na teme povezane sa Plovdivom, njegovom istorijom, kulturnim nasleđem i izazovima s kojima se grad suočava. 

Biće organizovane i izložbe posvećene ćirilici, kao i zajedničke pozorišne predstave sa predstavnicima iz zemalja ; Zapadnog Balkana, romske i turske zajednice. 

Svečano otvaranje od 11. do 13. januara obeležiće niz događaja na otvorenom i u zatvorenom, uključujući muzičke i plesačke predstave u večernjim satima 12. januara. 

Ceremoniji će 12. januara prisustvovati i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel, saopštila je Evropska komisija.

Italijanski grad Matera je program organizovao pod motom „Otvori budućnost“, a posebnu pažnju posvetiće socijalnoj i kulturnoj inkluziji i saradnji u inovacijama.

Pored ostalog, Matera će organizovati prvo izvodjenje opere „Kavalerija rustikana“ na otvorenom u saradnji sa pozorištem „San Karlo“, kao i 27 projekata razvijenih sa lokalnim kreativnim zajednicama i partnerima iz Evrope. 

Svečano otvaranje 19. i 20. januara okupiće 2.000 muzičara iz svih sela regiona Bazilikata i iz mnogih drugih delova Evrope.

Toj ceremoniji 19. januara će prisustvovati evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navračič. 

„Programi Plovdiva i Matere pokazuju kako ti gradovi predviđaju svoju i budućnost Evrope… Inicijativa Evropska prestonica kulture okuplja ljude i naglašava ulogu kulture u izgradnji evropskog identiteta“, rekao je Navračič i poželeo uspeh Plovidvu i Materi. 

Prema njegovim rečima, Plovdiv i Matera će pomoći da se osigura dugoročni učinak uspešne Evropske godine kulturnog nasleđa 2018. koja je pokazala kako kultura može da promeni nabolje gradove i regione. 

Program Evropska prestonica kulture ustanovljen je 1985. na inicijativu tadašnje grčke ministarke kulture Meline Merkuri. 

U 2020. Evropske prestonice kulture biće hrvatska Rijeka i irski Galvej, a u 2021. rumunski Temišvar, grčka Elefsina i Novi Sad. 

Evropske prestonice kulture u 2018. su bili gradovi Luvarden u Holandiji i Valeta na Malti.